středa 7. srpna 2013

Časy se mění

Když tak někdy (v létě evidentně častěji) s děvčaty vrstevnicemi vedeme diskusi nad (ne)smyslností domácích prací, občas odbočíme i do doby dávno minulé (mnohé ji ovšem pamatujeme), a společně se podivujeme, jak to ty naše babičky, potažmo i maminky, všechno zvládaly.
   Třeba vyprat neznamenalo umění nastavit nejvhodnější program včetně sušičky, ale vyčlenit si minimálně celý den na skutečně namáhavou fyzickou práci. A to se pohybuji v době, kdy už nějaká bubnová pračka existovala, valcha je i pro mě pojem takřka sci - fi.    Byť matně se mi vybavuje vzpomínka z dávného dětství, kdy jsem viděla na venkově ženu, která prala v potoce. A nebyla to žádná vnadná Božena, která by tam lákala nějakého kolem jedoucího Oldřicha.  Prostě do její venkovské domácnosti žádný pokrok nepronikl, a ona stále cáchala prádlo ve špinavé studené tekoucí vodě. Tak to do mé úvahy nepatří, sociální aspekty ponechávám stranou, a vracím se k našim běžným domácím pracím.
    Zajímavé je, že když vám dneska pračka vypere i vysuší, žehlení je pro mnohé z nás stále velmi neoblíbenou činností. Z toho je zřejmé, že řada z nás, já tedy určitě, by v minulém životě jako hospodyně neuspěla.  Cihlička, kterou jsem objevila na chalupě 
a potěžkala v ruce, je zcela určitě těžší než běžná činka v posilovně, a to jsem kapku trénovaná. Žehlit bych s ní vskutku nechtěla, byť moje babička tak ještě svoje prádlo vyhlazovala. Dle mého proces srovnatelným se stachanovským hnutím.
     Připravit oběd také nebylo jen tak, většinou znamenalo strávit celé dopoledne u rozpálených kamen. Přitom se konala přidružená výroba, kterou mohlo být právě žehlení.  Vedle hrnců s jídlem se na plotně ohřívala cihlička a žehlilo se, vařilo se, diskutovalo, uklízelo, prostě nepopsatelná kvanta práce najednou.

     Vytřít podlahu nestačilo šikovným mopem, ale pěkně zakleknout, a rejžákem vydrbat prkna do bělavé čistoty.

    Nevím, jaké ještě další práce mohu připomenout, mně nejvíc utkvělo v hlavě praní, které znamenalo důkladnou očistu takřka všeho. Šatstva, domu, vymáchaných rukou, duše, protože kde jinde si nejlépe poklábosit než právě při celodenním praní. 
Zasvěcena mu ( u nás) byla sobota a byl to den vskutku pracovní.

   Moje maminka k tomu měla ještě všelijaké domácí zvířectvo, poklidit na dvoře a pak teprve někam za zábavu, jak mi s oblibou vyprávěla. Já bych už asi jen vyčerpaně seděla a zírala do blba.
                       A dneska je všechno zase jinak.

    Jen pořád nepobírám ten čas, nechápu, jak se to všechno dalo stihnout, když dnes pořád trpíme nedostatkem času. Alespoň já mám ten pocit, že prostě spoustu věcí nestíhám………….
     ……a to: pere pračka, nebělím, neškrobím, nežehlím, vařím velmi rychle a úsporně, vytírám mopem, nestloukám máslo ani nepeču chléb domácí - o tom jindyJ, neštípám dříví na zimu, neštupuji ponožky, nelátám děravé kazajky, nedělám panáky- myslím ty z obilí, při žních, nemlátím obilí cepem atd. ….:-)….

   Kdybych žila v minulosti, asi si nevydělám ani na slanou vodu...

                                      žehlička- cihlička ( chybí mobilní rukojeť, ztracená..)
                                                máselnice, ze které je venkovská dekorace

9 komentářů:

  1. Byla bych na tom podobně ;-)
    A stále více obdivuji moji babičku, která ve svých letech zvládala všechny domácí práce, velký dům, zahradu, vnoučata a ještě k tomu šila, pekla,...

    OdpovědětVymazat
  2. Je to přeně tak...strašně ráda vzpomínám na moje dětství, když to takhle u babičky taky fungovalo...mělo to svoje kouzlo...nepamatuji si , že by babička přes den nějak odpočívala a to měla ještě velké hospodářství...vstávala za kuropění, a když jsme my měštáci rozlepili oči, měla už snídani, oběd bublal ( vždy výborný!) a zvěř byla poklizena. Já mám problém vstát v šest do práce, žehlim až už když nejni co na sebe a s vařením to taky není žádná sláva.

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko tímto článkem jsem se vrátila do dětství, mnoho věcí si pamatuju, snad jen to mlácení cepem už ne:)))Kolikrát si kladu stejnou otázku. Jak to ta moje babička všechno stihla? Práce na poli, domek, zahrada, 3 děti, dobytek.... Nevím, nechápu to.. Nebyly žádné týdenní dovolené, relaxační centra, masáže a já nevím co ještě, a přesto měla tahle generace daleko více sil než my.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, máme to hodně podobné, i s tím cepem. Ten mám teď jako roztomilou dekoraci, ovšem pracovat s ním, to bych nechtěla.
      Souhlasím i s tím, že měli víc sil než my. A souzním s tím, co napsala Lezarts. Hezký den přeji:-)

      Vymazat
  4. Vidím, že v tom nejedu sama:-) Je to stejně záhada, ty naše babičky. Jsem zvědavá, jestli i my jednou, v dalekém budoucnu, budeme záhadou pro naše potomky.-) Hezký letní den přeji, a bez žehlení:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Až mě zatrnulo!...já mám hodně toho,co jste citovala, nejen v paměti ale i procvičeno. Připomněla jste mi, že jsem se předci jenom narodila v minulém století:-)! A stejně si pokládám stejnou otázku, jako vy.Jenom si myslím, že prarodiče, ulehali s bolavým tělem a lehkou duší, dnes to máme naopak!!! A teď kdo rozhodne, co bylo lepší?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já mám procvičeno. A moc se mi líbí ten Váš příměr o těle a duši. Já bych, v poslední době určitě, hlasovala pro bolavější tělo a lehkou duši, z mého úhlu pohledu tedy lepší. Ale i úhly pohledu se, jak známo, mění...
      Hezký den Vám přeji

      Vymazat
  6. I já si pamatuji celodenní praní, necky a valchu v prádelně, ohřev vody ve velkých hrncích, namáčení den předem. Ta valcha byla tak nějak (alespoň ze začátku) v symbióze s pračkou. I u ní se naši nadřeli, ale byl to proti valše pokrok.
    Je to pár roků a ten život je jinde.
    Hezký článek a Lezarts skládám poklonu za onen moudře trefný příměr o duši.

    OdpovědětVymazat
  7. Mutile, ráda Vás vidím:-)
    Pravdu díte, Lezarts to vystihla dokonale, moc se mi její příměr líbí.
    A ten pokrok od valchy k sušičce. Jsem za něj ráda,moc. Jen mě občas, při takových "filozofických"chvilkách, napadá, jak je možné, že to fungovalo stejně taková staletí a najednou hup, během několika desítek let je všechno úplně jinak? Je to až nadzvuková rychlost.:-)

    OdpovědětVymazat