pátek 16. srpna 2013

Liberace

Je to nejteplejší film, jaký jsem kdy viděla. Tuto větu použil kdosi v internetové diskusi o filmu, a v podstatě se to blíží pravdě, i když bych si možná vzpomněla i na další filmy s podobnou tematikou.  Nu, Liberace zatím vede. Nejsem nijak homofóbní, jen mě občas udiveně napadá, že v současnosti jde asi víc o nějakou módu, někdy i stylizaci, neb je to hodně in.  Je to zjevně lákavé téma, byť mnohde jde třeba o motiv či zápletku zbytečnou, hlavně aby tam byla homosexuální tématika. Tak to tady ne, Liberace byl zjevně homosexuál, byť pro mě je to postava z říše snů. Přiznám se, že jsem ho dosud v podstatě neznala, rozhodně ne v takovém měřítku, že to byl až tak slavný, uznávaný a extravagantní umělec. No a od toho je další Sodenbergův film, aby mi rozšířil obzory.
 Ten film byl takový zvláštní. Z mého úhlu pohledu. Obdivuju tedy to, jak oba velcí milovníci, Michael Douglas a Matt Damon skvěle zvládli své homosexuální party.
 Oba byli jak vyšití.
Pravda, pohled na jejich milenecké objetí není zrovna romantická záležitost, ale musím konstatovat, že podobných okamžiků mnoho nebylo a daly se vydržet. 
Nechápu, jak je možné, že onen klavírista, tedy Liberace, svou orientaci na veřejnosti tajil. Pokud vskutku působil tak, jak ho Douglas zahrál, pak to muselo poznat i malé dítě, že tenhle pán je jiný.
Prvně jsem také slyšela Douglase bez dabingu, kupodivu mi z počátku ten Štěpničkův hlas chyběl, jako by to najednou byl jiný herec (což v tomto filmu vskutku byl:-)), nicméně zvykla jsem si.
Hudba byla báječná, ta mě bavila i přes moji zjevnou absenci hudebního sluchu. Byla letně podmanivá, příjemná, prostě piano show.  Výprava byla grandiózní, občas mě napadá, jestli ta Amerika taková je, respektive tehdy byla, je to tedy kýč jako Brno:-) (Brňané prominou:-)).
Nicméně ať žije show, to z toho filmu dost čiší. Je dost dlouhý, konec už přinesl trochu zdlouhavosti, ale jinak to bylo zajímavé. Bavilo mě to, byť znovu bych na to nešla. Ale třeba ve srovnání s Velkým Gatsbym, na kterého jsem se těšila a který mě úplně zdeptal, je ta výprava normální a film strhující. Záleží prostě na úhlu pohledu a porovnání.  A tom, s čím se srovnáváte.  Pro agresivní odpůrce gay vztahů tento film ovšem zcela jistě není, pro obdivovatele Sodenbergových filmů (a životopisných filmů) zcela jistě ano. 

A k tomu Bio Oko…:-), na balkóně dýchatelno, letní žhavý filmový zážitek v pravém slova smyslu:-)
                                    
                                        

Žádné komentáře:

Okomentovat