úterý 13. srpna 2013

Úklid

Úklid, a mnohdy i rekonstrukce, často patří k letním měsícům. Mnozí tomu věnují i svoji dovolenou, čímž tedy dovolená jako relaxace ztrácí svůj původní význam.
 Ale zase vám přinese změnu, nové zážitky a uklizeno v domě. Někdy díky tomu i v duši.
I Praha 7 se stará o to, aby její obyvatelé mohli uklízet a vyklízet,
 a nepořádek se nepovaloval po ulici. Proto pravidelně přistavuje kontejner. Jen mají její úředníci nějaký problém s gramatikou, pokaždé vystaví KONTAJNER. Nebo možná inovují češtinu?
Nejdřív jsem to automaticky brala jako chybu, klasickou úřední nedbalost, se kterou máme jistě všichni své vlastní zkušenosti. Pak jsem znejistěla, vytrvale nám nabízejí kontajner, patrně se pletu. Proto jsem se ale jala hledat význam slova a na netu objevila kontajnerů několik.
   Zjevně internet, jako volné médium, které mnohé svádí dělat si tam, co chce, umožňuje i toto. Prostě to napsat tak, jak mě napadne. Nedalo mi to a rozhodla se kontaktovat Ústav pro jazyk český.
A nemýlila jsem se, správná varianta je ta s e, tedy kontejner. Takže na radnici máme viditelně milovníky angličtiny, kteří ji chtějí touto formou prosadit třeba i mezi bezdomovce.
Proč mezi ně? Nu proto, že pro ně je KONTAJNER  vždy vítaným zpestřením života. Usadí se kolem, vesele tu táboří a z vyhozených věcí několik dní „marnotratně“ žijí.   

  Místní jsou potěšeni tímto koloritem již méně, ale je to daň za vyklizené sklepy. I když ne každý vyhazuje věci přes kontejner. Vlastně kontajner.


Kont"a"jner Letná skutečně potřebuje jako sůl, nepořádek se vyhazuje všude, kam lidi prostě napadne................

1 komentář:

  1. Nebýt kolem ten pořádek, je to moc úsměvné:-D Holt tomu úřednímu šimlovi v Čechách stále všechno projde:-(

    OdpovědětVymazat