pátek 23. srpna 2013

Vožungr

Stará čeština má plno půvabných výrazů, které se buď již ze všeobecného povědomí vytratily, nebo se používají v mnohem menší míře než dřív. O to víc mohu být výstižné. Tak mě třeba zaujalo roztomilé slovo vožungr, které jsem léta neslyšela a jehož konotace jsou zcela zřejmé. Narazila jsem na něj v souvislosti s diskusí o naší politické a kulturní scéně a je asi naprosto zbytečné se rozepisovat, čí aktivity se snažilo podchytit. Myslím, že pokud se mluví o našem veřejném prostoru, je zcela jasné, kdo patří mezi vožungry. (i ten plurál je bohužel na místě).
 Jen to tou staročeštinou získává jiný rozměr, alespoň já to tak vnímám. Vožungr je (býval) někdo, kdo patří do čtvrté cenové skupiny, tam má své místo i prostředí, se kterým dokonale splyne. Na světlo boží by takový tvor dříve moc nevycházel.
Dnes je samozřejmě všechno jinak. Možná proto se slovo vožungr už tolik nepoužívá, byť je to výraz, který dokáže vyloudit úsměv na tváři. Tedy pokud si ho nedáte do souvislostí s dneškem, pak je spíše podkladem pro výraz poměrně tragický.

Konstatování s vožungrem je poměrně prosté. Nevím, zda jde
 o výraz obecně staročeský nebo jen krajový, každopádně býval trefný.  A jelikož je vožungrů čím dál víc, nastává doba hledání nových slov. Nicméně, výrazivo výstižné pro současnost raději zatím nepublikuji. ...
Apropo, jak vnímáte vožungra vy? Třeba jde opravdu o regionální terminus technicus:-)

8 komentářů:

  1. vožungr čili ochlasta (slovník mé babičky -stř. Čechy) :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ani u nás ve východních Čechách to není pojem neznámý - význam stejný - notorik,opilec. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Nu, vida, a já tipovala jen na střední Čechy. Tak zdravím i východočechy a jsem ráda, že máme stejné nářeční prvky:-)
    A vožungry na celonárodní úrovni
    Prima den

    OdpovědětVymazat
  4. Jižní Morava to taky používá.

    OdpovědětVymazat
  5. Vožungr se používá i na u nás na Náchodsku.

    OdpovědětVymazat
  6. v ožungr je turek of okurek

    OdpovědětVymazat
  7. Potvrzuji vozungra i na Vysočině :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Vožungr,chlasták,kalič..čeština je famózní.

    OdpovědětVymazat