neděle 8. září 2013

Zločiny z Letné

Zkoušela jsem napsat detektivku. Neumím to, je to neskutečně těžké přestože detektivky bývají označovány za lehké čtení. Nu, řekla bych,že je to nespravedlivé, leč to je na jiné přemítání. Dnes to bude o četbě.
Nedávno jsem četla někde na FB zajímavé zamyšlení ohledně současné detektivní literatury. Pozastavovalo se nad obrovským severským boomem detektivek, které vládnou našim čtenářským žebříčkům.  Byl to pro mě takový malý aha efekt, jak moc se všichni necháme ovlivnit reklamou a tím, co je údajně in.   Masivní masáž splnila účel a drsní severští detektivové jsou najednou všude. Nic proti nim, sama jsem podlehla. Ale kde je nějaký český detektiv?
Zamyšlení tedy splnilo svůj účel, přimělo i mě se zamyslit, proč čtu nějakého Nesba, který je všude,
 a nepátrám raději po české detektivce.
 A že detektivní čtení k létu prostě patří. Přistihla jsem se, že vlastně čtu jen knihy Viktorína Šulce,a to proto, že ho znám osobně. To je ovšem argument, říkám sama sobě:-)
 Mimochodem, v současné době mu vychází kniha o sexuálních vraždách, což je tedy drsné čtení a to si nechám na jindy, ne na neděli.
 Protože mám v sobě takovou představu či pocit, že chci podporovat české věci, trochu jsem se zastyděla. A zapátrala, jaké další české autory detektivní literatury znám. Kdo hledá, samozřejmě najde. V tomto případě to nebylo ani tak těžké, protože máme skvělé autory.
 A autorky. Evu Kačírkovou třeba. Hanu Proškovou (ta ostatně byla i v onom zamyšlení, které mě probralo ze severské letargie), Innu Rottovou a řadu dalších. Tak hurá do nich. Návštěva knihkupectví obohatila moji knihovnu o Masožravé rostliny a zjištění, že Po sezoně se nevraždí (to je Eva Kačírková, podle anotace královna české detektivky.) Pak jedny Jahody se šlehačkou, což je lahůdka od Hany Proškové.

Jenže dámy nakonec tentokrát předběhl muž. Na regálu na mě totiž zamrkaly Zločiny z Letné, a letenskému tématu samozřejmě nemohu odolat. Takže první českou detektivkou na zkušebním seznamu je Jiří Slavíček a jeho Zločiny z Letné. Zatím se to zdá dobré, ale jsem na začátku. Ale návrat do českých literárních vod, byť detektivních, je příjemný, ba i vzrušující.Těším se…

                                            

Žádné komentáře:

Okomentovat