středa 20. listopadu 2013

Kam zmizel Josef Tulka?

Onehdy mě kolegyně požádala o nějaké historické záhady jako téma pro konverzaci v angličtině. Poněkud mě tím zarazila. Ne snad, že bych žádnou neznala, jen vysypat jich naráz několik adekvátních jazykovým schopnostem kvintánů mi dělalo trochu potíž. Pak jsme se shodly na atentátu na Kennedyho, což v sobě nese i prvky antického dramatu, a konverzační téma bylo jasné.
Začala jsem ale o záhadách uvažovat a napadlo mě vybrat si nějaké české historické záhady. Mám je ráda a lze doufat, že i děti by podobné téma mohlo zaujmout. Říci o sobě, že jsem záhadolog, by znamenalo mluvit v hodně velké nadsázce, což samozřejmě nehodlám.  Nicméně, tajemství a nevyřešené záhady minulosti mě přitahují i baví. Představa, že se ještě po letech dokáže něco vyřešit a že se najde odpověď na dosud nezodpovězené otázky, mi vždycky připadala velmi lákavá. Krom toho si myslím, že i nové technologie nám mohou do mnoha věcí jasněji. Asi stejně tak, jako dokázaly očistit Jiřího z Poděbrad z vražedného obvinění a my nyní již víme, že jeho údajná oběť Ladislav Pohrobek nezemřel na vraždu:-) ale na rakovinu.
 Tím pádem jedna dějepisná záhada byla vyřešena. Jaké lze tedy najít další?
Musela jsem se trochu zamyslet, abych si je nějak chronologicky uspořádala. Jako první mě napadl hrad Wogastisburg, který někde byl, ale kde, dodnes nikdo neví. Stejně jako se nezná hrob Metoděje. Lze to tedy bez nadsázky vnímat jako velkou příležitost pro budoucí archeology. Nový mladý český Indiana Jones si na objevu těchto lokalit může vybudovat jméno, kariéru i nehynoucí slávuJ. Mladý kriminalista by zase přes propast věků mohl odhalit vraha Václava III. v Olomouci. Tahle vražda mi obzvlášť nedává spát a zajímalo by mě, kdo byl oním padouchem, který zlikvidoval Přemyslovce po meči. Ale asi ani s pomocí Vlastimila Vondrušky se konečného verdiktu nedopátrám, tudíž je zde další záhada.  Stejně vzrušující je pro mě otázka, kam asi zmizely hlavy popravených dvaceti sedmi českých pánů, po kterých se také léta marně pátrá.
Vybavily se mi i novodobější záhady. Vždycky jsem chtěla vědět, co se stalo s Václavem Thámem či kam zmizel Josef Tulka?  Všechny záhady zcela jistě vypsat nedovedu, zejména když jsem při pátrání po některých z nich narazila na řadu knih, které se tímto fenoménem zabývají a apitvají ho tedy zcela jistě na mnohem vyšší úrovni. 
Přesto ještě nějaké přitažlivé tajuplnosti přidám.  Například smrt Jana Masaryka je zahalena určitým tajemstvím, byť osobně jsem přesvědčena, že šlo o jasnou nájemnou vraždu. Kdo ovšem byl oním vrahem,to asi nevím.
  Ostatně, záhada se pojí i s nedávno připomínaným sedmnáctým listopadem, jak to doopravdy bylo se asi hned tak nedozvíme. Protože tedy záhad v české minulosti nacházíme víc než dost, nikdy nemůžeme říct, že dějiny jsou uzavřená a neměnná kapitola.  Šla bych dokonce tak daleko, že bych byla ochotna mluvit 
o dobrodružství a napětí, které nám minulost nabízí. Ostatně, hodlám se o tom více šířit ve své další knize, která se snad už pozvolna klube na světlo boží.  Ale i to je zatím takové malé tajemství, tak jen nenápadně naznačuji...
 Do českých záhad je prostě zajímavé nahlédnout.  Nejen tedy vražda Kennedyho může přinést napínavou debatu při výuce (nejen angličtiny).
Když se ponoříte do pátrání, začnou se tajnosti vynořovat takřka geometrickou řadou. Možná by stálo za výzvu, jaké záhady minulosti přitahují vás?  Je to utajený hrob Jana Žižky či spíš utajované dějiny listopadového převratu a naší nedávné minulosti?

Také vám to samozřejmě může být naprosto ukradené, i to je vlastně odpověď na moji utajenou otázku. Jenže na takovém pragmatismu není nic záhadného a trocha tajemství přeci patří k zásadním ingrediencím pestrého života?  Takže jak to vlastně bylo s těmi Vlasovci v době povstání….:-)

1 komentář: