středa 18. prosince 2013

Politická korektnost

Pod pojmem politická korektnost si lze představit ledacos. Nejčastěji ale jde o to, co vypouštíte z úst. Abyste neřekli něco nevhodného, rasisticky, xenofobně či homofobně zabarveného, něco, co by mohlo potencionálně zavánět nějakým, nejlépe mediálním skandálem. Zajímavé je, že vulgarismy nevadí. Ba skoro bych řekla, že naopak. Dodávají šmrnc a charisma, tedy podle médií. Mně osobně se to velmi příčí a těžko se mi vysvětluje malým dětem, že oni opravdu nemusí mluvit jako pan prezident či pan premiér. Příklady táhnou, proto naše mluva degraduje.  To nikomu nevadí. Ale běda, když se nešikovně vyjádříte o nějakých menšinách, to je právě současné minové pole, ona politická nekorektnost.  Hned jste lynčován, popotahován, degradovánJ. Je samozřejmě nutné vydrezírovat hlavně mládež, aby věděla, jak ano a jak ne.  Oni jsou jak savá houba, co se jim předloží, většinou nijak nezkoumají, tak to prostě je.   
A  tak se i přihodila zajímavá historka na hodině dějepisu, která byla věnována Marii Terezii. Ženě tak známé, že bez výkladu tahám z dětí moudra, co o ní vědí. A ejhle, oni začnou její údajnou podporou romského etnika. Trochu se podivím, odkud že tuto příhodu mají? A oni, že přeci z učebnice.

Mají úplně stejnou knihu jako já a v mojí se nic podobného nenachází. Chvíli jim nevěřím, ale podlehnu tlaku důkazů. Fakt to tam je. Stejné vydání. Že by záhada? Ale po krátkém pátrání je rychle rozluštěna. Do dotisku byl vpasován politicky korektní odstavec. Že se moc nikterak nezakládá na pravdě, nikoho tolik nezajímá, je to prostě současná poptávka a jazyková korektnost, tak se to prostě do knihy vpašuje. Abychom byli politicky korektní. A děti věděly, co mají říkat. Jim to nijak divné nepřišlo, prostě to tak berou. Divila jsem se jen já. Ne tomu, že někdo chce povzbudit nějakou menšinu. Ale tomu, že je to tak očividně křečovité, na zakázku a ideologie z toho čiší na sto honů. I formou zvýrazňování některých částí věty, které působí na podprahové vnímání dětí, protože zcela jistě nikdo číst a rozebírat celý odstavec nebude.  Nu, do politické korektnosti se nám už zase zapojují historické osobnosti. A učebnice. A to je příklad s Marií Terezií jen taková více méně humorná špičička ledovce.  Nu, je třeba být nejen politicky korektní, ale hlavně ostražitý a bojovat proti soustavnému vymývání mozků. Protože v tomto případě jsou děti hodně snadný cíl.
Zde to navíc vypadá, že někdo dostal třeba grant na národnostní menšiny a vyřešil to tak, že do učebnice náhodně napasoval odstavec s požadovaným textem. A vlk se nažral, ovšem jestli koza zůstala celá těžko říci. Hlavně,že je to politicky korektní:-)

2 komentáře:

  1. My na tu korektnost stejně jednou škaredě doplatíme... a když ne my, tak naše děti....

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že pro politiky a to v jakékoli éře, by měli asi dějepis zrušit! Je to předmět-nástroj používaný jako demagogický. Dají do učebnic, co se jim v dané politice hodí a utají co se nehodí:-)
    Pak je na nás hledat stopy-fakta-svědectví...a zůstat objektivní, ale to je dosti idealistická a pouze moje vize:-(

    OdpovědětVymazat