neděle 26. ledna 2014

Druhý život Marýny G.

    Další vánoční kniha na mém čtecím listu. Již ji mám za sebou. A bylo to fajn.
Druhý život Marýny jsem sice trochu odsouvala, nějak jsem neměla chuť ponořit se do depresivního příběhu nedávných dějin.
 Zpočátku jsem se navíc ani nemohla začíst, trochu mě rozčilovala ta "moravština" v textu. Ne snad, že bych měla něco proti Moravanům, jen nerada čtu hovorovou češtinou. Asi určitá daň klasickému vzdělání či možná, jak by někdo řekl, konzervativnosti. Takže by mi vadila i „plzenština“ či „středočeština“ ve větší míře než jen malé. 
   Leč Marýna (na rozdíl od jiných) mě ve finále přesvědčila, začetla jsem se. Hlavně mě asi braly ty historické reálie, to byl velmi zajímavý úhel pohledu. Pro mě tedy určitě. Takže jsem se nakonec k příběhu Marýny ráda vracela, až jsem ho zdolala. A bylo to hezké čtení, které mapuje dvacáté století. Jako Odnikud nikamJ, ( i s těmi novinami na obalu) jenže můj příběh se soustředil na jednu rodinu, zatímco tady se prolínají osudy tří ženských generací, které se zajímavě navzájem prolínají. Takže se ze života Marýny G. nakonec opravdu stal  příběh, který mě docela pohltil a zaujal. 
   Tedy žádné jinotaje, hlavní sdělení dnešního nedělního čtení je fakt, že Druhý život Marýny G. je kniha hezká, zajímavá a rozhodně stojí za přečtení. 
                                    

3 komentáře: