sobota 22. února 2014

Exkrementy na ulici

   V poslední době se do veřejné diskuse dostala poměrně nevoňavá tématika pokálených pražských ulic. Pravda, Letná je takřka ukázková, procházka po chodníku se leckdy podobá tanci divokého Víta, protože pokud nechcete našlápnout, je to docela balet J. Leč do pejskařů se snadno trefuje, jsou viditelný a jasný cíl, a sama musím konstatovat, že leckdy oprávněný.
Ovšem problém je samozřejmě i v lidském znečišťování, které se nyní díky jakési magistrátní akci dostalo na pořad dne. Město bude čistit páchnoucí ulice, které si lidé pletou s veřejnými záchodky. No, lidé, nechci být nějak genderově nevyvážená, ale v tomto případě jde hlavně o pánskou polovinu lidstva. Málokdy potkáte ženu, která by si uvolněně přičapla na ulici, bez ohledu na davy procházející kolem, a vesele si ulehčila. To pánové mají k podobným věcem zcela jiný přístup, a nejen proto, že jim příroda podobné aktivity výrazně usnadnila. Zjevně se zde projevuje určitý atavismus či skryté animální představy o pánovi tvorstva, že muži se s nějakým hledáním záchodů ani neobtěžují. A to nemluvím jen 
o bezdomovcích, kteří nemají zábrany veskrze žádné, ale i běžná mužská populace to tak chápe. Ba dokonce i muže v drahém obleku lze takto spatřit. Onehdy jsem jednoho pozorovala
i proti své vůli, stál totiž na křižovatce, v jedné linii se semaforem, který byl v mém zorném poli. A najednou pán, krásný oblek, v jedné ruce kožený kufřík, v druhé ruce…
Nechci zabíhat do detailů J,prostě to na něj přišlo, křižovatka nekřižovatka (metro s veřejnými WC bylo jen několik kroků), ulevil si a spěchal jistě na nějaké neodkladné VIP jednání.
I z tohoto důvodu projít některými pražskými zákoutími je věc jen pro velmi silné povahy nebo pro jedince s absencí čichu.  
Nyní se tedy bude čistit. Jistě činnost záslužná a nic proti ní nemám.  Snad jen to, že bychom neměli jen likvidovat následky, ale i potlačovat příčiny. Protože kdyby dobře fungovala síť veřejných WC, za přijatelnou cenu (odskočit si někde až za dvacku na naše veřejné toalety je opravdu přepych), kdyby neměly velmi omezenou otevírací dobu, možná by také bylo všechno jinak.
I když s těmi muži, nevím nevím. Tady by měla zafungovat hlavně výchova, tedy onen ženský element, který ale u nás výrazně selhává. Ještě jsem neviděla maminku, která by svého chlapečka navigovala někam na toaletu (myslím na veřejnosti). Prostě, kde to na něj přijde, tam si uleví. Je to přeci kluk. Pak se divme seladonům v oblecích, že na svém volání přírody nevidí nic divného ani uprostřed davu. Prostě co jsme si vychovaly, to máme.

        A teď musíme čistit Augiášův chlív,...J.

Žádné komentáře:

Okomentovat