středa 5. března 2014

Čarodějnické procesy

   Jeden se může stát čarodějnicí, ani by věděl jak. Stačí třeba jedna povedená sousedka, které bůh ví proč ležíte v žaludku, a čarodějnice je na světě.  Dnes z toho může být sousedský spor, kdysi dávno by vás upálili.
 Anebo možná ne? Otázka je, co je utkvělá historická mýlka, co fakt, co třeba filmová fikce. Všichni jistě máme v paměti Vávrovo Kladivo na čarodějnice nebo přinejmenším dramatickou zápletku z Angeliky, která v čarodějnickém procesu načas ztratila svého zjizveného prince. 
Leč jak to s těmi čarodějnicemi doopravdy bylo? Upalovala je církev nebo ne? Upalovaly se vůbec čarodějnice v Čechách? Většinou si myslíme, že ano, ale zase na druhou stranu už dobře víme, že všechno je jinak?  Je tedy možné, že se všichni ohledně čarodějnic hromadně mýlíme.  
Chcete – li vědět, jak to mu doopravdy bylo, na našem území i jinde, zajímá – li vás, zda se třeba čarodějnice neupalují i dnes (vyjma těch dubnových, symbolických), přijďte si poslechnout odborníka na slovo vzatého, kterým pan doktor Petr Kreuz jistě je. 

26. března 2014 totiž v Hudební kavárně Dadap na našich pravidelných historických setkáních                                                                            představíme
   doktora Petra Kreuze, držitele Rakouského čestného kříže za vědu a umění (Österreichisches Ehrenkreuz fürt Wissenschaft und Kunst), který se chopí našeho čarodějného tématu. Dějiny čarodějnických procesů začínají v 19 hodin. 
Všechny zájemce i zájemkyně srdečně zveme. Zjistíte, jak to vlastně ty tehdejší čarodějky měly. 
                                      Ode dneška přesně za tři týdny:-)

1 komentář: