pondělí 31. března 2014

Narozeniny

  Ač pondělí, vnímám dnešek jako slavnostní. Ne snad díky pondělku (zejména v situaci, kdy mě zrovna dnes skolila zákeřná migréna), ale hlavně kvůli datu.  Jednak je po změně času déle vidět a to člověka nabíjí energií, ale hlavně je dnes den narozeninový. Odjakživa vím, že dnes slaví několik významných žen.  
   Na prvním místě samozřejmě musím jmenovat svoji maminku, která, s optimismem sobě vlastním, vítá vždycky další vyšší číslovku s úsměvem a radostí (v tom se tedy diametrálně lišímeJ). Jelikož se u dámy nesluší prozrazovat věk a nejde ani o jubileum, nebudu indiskrétní a neprozradím, i když fakt, že má tak starou dceru, jistě mnohé napovíJ. V pondělí se u nás nikdy neslaví, slavnostní okamžiky byly naplánovány již na víkend, leč den D je dnes.  
  A nyní přichází řada na ty další ženy, které mi maminčiny narozeniny vždycky připomínaly a velmi často se stávaly i vděčným dárkem. Pravda, někdy víc pro mě, protože já jejich hudbu miluji asi víc než maminka, ale ta zase vždycky ocenila, že ji obdarovávám jejími vrstevnicemi. A ty dámy jsou Zuzana Michnová a Hana Ulrychová – tu ráda poslouchám neustále. A abych to genderově vyvážila, stejný den, tentokrát ovšem jiný rok, slaví i známý spisovatel Michal Viewegh. Ten zase studoval stejné gymnázium jako já. Takže se nám to doma kolem toho posledního března motá všechno tak nějak kolem dokola. O víkendu jsme samozřejmě slavili jen maminku, to jistě není Nic nového pod sluncem.  Jsem ráda, že její život není Odnikud nikam (byť život dědečkův byl pro můj román velkou inspirací).  Nemá sice Život spjatý s hudbou, jako Jan Heřman, ale hudbu má ráda a Heřman patří k mnoha jejím slavným hudebním krajanům. Žije v inspirativním kraji.
 A na Třídní knížku mě žádná asociace nenapadá, snad jen, že by mohla být jako dárek. Ale jako dárek byla samozřejmě CD výše zmíněných damJ
   Teď jen, aby odezněla moje migréna, a můžu si užívat dubnových radovánek...J



                                         a léta běží...............

Žádné komentáře:

Okomentovat