pátek 4. dubna 2014

Čtvrtek

  Možná to vypadá, že mám kapku pomotané dny a nevím, že dnes už je pátekJ. Popravdě řečeno, stává se mi to občas, že si pletu dny, to ale není dnešní případ. Velmi dobře vím, že je pátek, však už se ho také nemohu dočkat. Ne snad proto, že je dneska mezinárodní den mrkveJ-,čímž bychom se mohli oslavně prochroupat až ke slunečnému víkendu.  Ale je to samozřejmě kvůli knížkám. Tentokrát hlavně dětským. Všichni dnes připomínají noc s Andersenem, mnohde budou dokonce s velkým dánským pohádkářem nocovat v knihovnách či ve školách.  Je to skvělá záležitost, o které se ale (doufámJ), všeobecně ví. 
I my ale máme svého pohádkáře, který by dnes měl narozeniny. 
A je to právě Václav Čtvrtek, takže někde by stylově mohla být páteční noc se ČtvrtkemJ. On je tedy vlastně  Václav Cafourek, ale jako takového ho moc lidí asi nezná. Jako Cafourka vnímáme jednu jeho pohádkovou postavičku, nikoli jako jeho občanské jméno.  
Nejvíc je s ním spojován slavný loupežník Rumcajs s rodinkou, leč není ani zdaleka jediný. Mě v dětství nejvíc bral vodník Česílko či forman Šejtroček a nemohu samozřejmě zapomenout na šarmantního motýla EmanuelaJ.  Knížky Václava Čtvrtka prostě k dětství patří, možná víc než ty  od Andersena, které já osobně vnímám spíš pro starší, neb jsou většinou smutné či depresivní, byť krásné.  Ale to je věc názoru. Jen nabízím variantu literární noci se ČtvrtkemJ
   Ovšem když už mluvím o dětské literatuře, asi nejde nezmínit, že zrovna dnes je i jedno smutné výročí, před devíti lety zemřela paní Helena Zmatlíková. A tu mám s dětstvím a dětskými knížkami spojenou úplně nerozlučně. Její obrázky mi navozují tolik knížek, že když teď o tom píšu, nejradši bych sáhla po nějakých krásných říkánkách s jejími ilustracemi.  Tak to byla velká ztráta pro dětskou literaturu. 
   Ovšem dnešek je určen k oslavám, a to nejen mrkve, ale hlavně čtení. A tak si pročtěme celý následující víkend. Nejlépe spolu s dětmi, protože děti čtou hlavně tehdy, když to vidí doma.  Mějme tedy pohádkový víkend. A k tomu klidně i nějakou tu mrkevJ.


             

                                              





                                                      

1 komentář:

  1. Jitko!
    Žasnu - čeho včeho máme mezinárodní den :o)))
    Brala bych pohádkový víkend!! S motýlem Emanuelem, s Honzíkovo cestou
    a klidně i noc s panem Andersenem!!
    Je pátek :o)) - mějte se hezky!
    Jarka

    OdpovědětVymazat