středa 9. dubna 2014

První republika

....aneb historická megasoutěž mladých historiků, které pořádá chebské gymnázium, konkrétně jeho pan učitel Miroslav Stulák. 
Dosud jsme o této obr akci pouze četli, letos jsme se aktivně zúčastnili. A spolu s námi přes dvě stovky dalších gymnázií, takže označení mega rozhodně není nadsázkou. Krajská kola probíhala souběžně právě dnes, v celé republice, ba i na Slovensku. Naprosto koordinovaně. My v Praze jsme měli soutěžní stan v Gymnáziu profesora Jana Patočky. Nutné bylo dorazit již brzy ráno, abychom jako koordinátoři nejprve zkoordinovali sami sebe, spojili se s našimi odbornými garanty, aby pak v deset mohla celá soutěž na téma "První a druhá republika" vypuknout. Místy se člověk cítil, jak v akčním filmu: přísně zapečetěné obálky, souběžný start na všech soutěžních místech, kontrolní sms na velitelské stanoviště, že jsme opravdu začali v termínu....
   Poté se studenti ve trojicích trápili nad otázkami, které lze bez uzardění označit za velmi těžké. Stejně těžké pak bylo opravování soutěžních textů, takže ještě nyní se mi jména a pojmy jako Hlinka, Stříbrný, pětka, pátečníci, Adam Šangala,Maurice Pellé, Lánská smlouva,kongrua... a další míhají před očima a cítím se zdeptaná jak republika po Mnichovu. Ovšem výkony studentů byly obdivuhodné, doslova se před nimi skláním. Pravda, vyhrát a postoupit do Chebu mohly jen čtyři školy, ovšem všichni zde ukázali mimořádný záběr svých dějepisných vědomostí. Hostitelské gymnázium navíc přidalo i vstřícnost, laskavost a velmi vstřícné prostředí.
 Vždycky, když absolvuji nějakou podobnou akci, nabije mě to energií a přesvědčením, že ta mladá generace je opravdu naše budoucnost. A dobrá. Minimálně ti, které jsem dnes potkala. A to je hezké zjištění.
 Ještě se k soutěži vrátím, dnes jen sláva vítězům a čest poraženým.                    A předáváme štafetu do Chebu:-)


















Žádné komentáře:

Okomentovat