středa 21. května 2014

Adriena Šimotová

  Výtvarné umění obdivuji a ctím. Tu fantazii, jiné vnímání světa, barev i prostoru, to je prostě dar od boha. Teoreticky do něho proniknout mi někdy i jde, prakticky to ovšem výrazně pokulhává. O to větší obdiv mám k těm, co doopravdy umí. A Adriena Šimotová umí vskutku geniálně. Respektive, dnes už bohužel musím napsat, že uměla. Nějak mi v médiích uniklo, že před dvěma dny tato dáma naší výtvarnou scénu trvale opustila. A nenarazit náhodou na Mladou frontu, kterou nyní programově nečtu a nekupuji, protože tam je Babišovo…, tak ani nevím, že umřela. Pravda, dožila se požehnaného věku. Zanechala za sebou obrovský kus práce, patřila k předním průkopníkům nových metod, byla nejen výtvarnice, ale i hudebnice, spisovatelka, učitelka, inspirátorka a svérázná žena, prostě renesanční člověk.  Myslím, že by si zasloužila i větší mediální pozornost, aby se mezi lid obecný dostalo i něco kvalitního.
   Paní Šimotová byla podle mě žena s velkým Ž. Vždycky mě fascinovaly její kreace s papírem, to tedy žasnu, co všechno se dá vytvořit. Pravda, některým jejím dílům moc nerozumím, nejsem znalec moderního umění. Možná spíš výtvarný analfabetJ.  Ale některá mě zase uvádějí do tichého úžasu.
 Ale hlavně mě vždycky dostaly její rozhovory, názory a pak Hlava k listování. Tu miluji. Byla to prostě fascinující dáma s drsným osudem. V podstatě jako by potvrzovala známé pořekadlo, že co tě nezabije, to tě posílí. Člověk si kolikrát říká, jak to všechno mohla vydržet. A jak křehké přitom vytvářela věci…
Dokázala tvořit i v okamžiku, kdy tělo už selhávalo. Jakési zhmotnění představy vítězství ducha nad hmotou. Prostě to nevzdávala do posledního okamžiku. Nabízí se mi parafráze známého výroku: Statečná to žena.
Je škoda, že svíčka už dohořela…




Žádné komentáře:

Okomentovat