pondělí 12. května 2014

Pražské jaro

   Tentokrát žádná politika, ač si ji lze pod titulkem docela dobře představit. Dnes půjde výhradně o kulturu, o kulturu tradiční a krásnou. Začíná Pražské jaro, již od roku 46 ve výroční den úmrtí Bedřicha Smetany. Tradičně jeho Mou vlastí.  
V roce zrodu, tedy v 46 roce, sice ještě Smetanu první den nehráli, ale zase dirigoval Rafael Kubelík, kterému také bude věnován letošní zahajovací koncert. Geniální dirigent se totiž narodil právě před sto lety, v červnu 1914. Kulatá výročí mají v letošním roce hudby vlastně oba dva, jak Smetana, který slaví narození i připomíná se jeho úmrtí, tak Kubelík, kterého mnozí ještě pamatujeme z porevoluční euforie, kdy po návratu z emigrace zase Mou vlast dirigoval. Neopakovatelný zážitek.
Letos ale bude dirigovat další hudební génius, kterým je pan Bělohlávek a celý koncert odkazuje právě na Rafaela Kubelíka, který vlastně s myšlenkou založit hudební festival přišel. 
   Mně osobně rodina Kubelíkova hodně zajímá, protože se dotýká 
i Jana Heřmana, tedy hrdiny mé první knihy. Jan Heřman a Jan Kubelík (otec Rafaela) byli rodáci, tedy i moji rodáciJ. A když k nim připočtu ještě Josefa Suka, lze bez nadsázky říci, že jde o silné hudební trio.  Heřmana mám ve své knize, Kubelíka chci připomenout ještě v červnu v době jeho narozenin a Josef Suk je také kapitola sama pro sebe.  Ono asi není třeba tyto slavné muže nějak zvlášť připomínat, předpokládám,že slavní jsou dostatečně. 
Třeba je jen vychutnat si Pražské jaro a Mou vlast. Letos dokonce třikrát, protože zítra a pozítří budou v Obecním domě reprízy. Hudební hody mohou vypuknout. J
                                            

Žádné komentáře:

Okomentovat