sobota 10. května 2014

Svátek matek

    Druhá neděle v květnu je  už na dohled, blíží se Svátek matek. 
Slavíme ho  po americkém vzoru, tedy druhou neděli v květnu, což vyplynulo z aktivit Alice Masarykové. Ta měla americké kořeny, tedy jí tamější kultura byla velmi blízká. Přijali jsme proto americký vzor, ač svátek matek se ve světě slaví tak porůznu. Zítřek tedy není celosvětový, leč úcta k maminkám snad celosvětová je.
 U nás má tento svátek, jak také jinak v zemi Járy CimrmanaJ), konkurenta v MDŽ, který ale výrazně zprofanovali soudruzi, což jeho pozici docela oslabuje. Je dnes proto zatlačován do pozadí a in je Svátek matek. Leč ve finále se u nás připomínají i slaví svátky oba a skoro bych řekla, že nejsme jediní….?  
V tomto jsou u nás naopak upozaděni muži, protože zatímco ženy mají svátky dva, děti v červnu svůj den dětí také, tak Den otců se u nás nijak hromadně neslaví, ba ani nepřipomíná. Nu, genderová vyváženost zde má povážlivou trhlinuJ
   Nyní se ovšem hromadně chystáme na Den matek, květinářství a cukrárny (potažmo i zlatnictvíJ)se těší na zvýšený prodej a zisk, maminky na roztomilé dárečky vlastnoručně vyrobené těmi nejmenšími a všichni společně na příjemnou sváteční neděli, kdy by podle tradice maminky měly být rozmazlovány, neměly by nic dělat a jen se nechat hýčkat. A tak to má být. Sice ne jen jeden den v roce, ale na Svátek matek obzvlášť. Tak s chutí do toho….

Žádné komentáře:

Okomentovat