čtvrtek 12. června 2014

Vizážistka

    Když se ve škole blíží konec školního roku, začnou se dít věci. Někdy i trochu nepochopitelné. Ostatně, ne nadarmo se říká, že učitelka na konci roku připomíná otrhaný sešit. Prostě mele z posledního. Potíž je v tom, že zatímco jí síly ubývají, dětem vidina prázdnin dodává takovou dávku energie, že udržet je v lavicích bez pomoci násilí zdá se být takřka nemožné. Stejně jsou duchem nepřítomny, takže jde navíc o snahu naprosto kontraproduktivní.  Ano, taková doba právě nastala.
Díky letitým zkušenostem už vím, že nejtěžší část teprve přijde.  Zatím se píší závěrečné testy, což alespoň část studentstva přiměje k předstírání, že ještě něco dělají.  Například, aby vůbec do té školy přišli, neb minimálně do patnácti let je, jak známo, u nás školní docházka povinná. Nebo aby si do školy nechodili jen pokecat s kamarády, což vyčerpané kantorky ve v početných třídách nesou velmi nelibě. Většinou se zde červnové představy učitelek a dětí diametrálně rozcházejí.
 Do uzavření klasifikace to ještě vypadá na remízu. Od závěrečné porady pedagogický sbor viditelně prohrává. Škola se mění v hlučné bojiště neřku-li v ring volný. Síly jsou nevyrovnané, outsider jasný.
 Děti se těší na letní volno.
Učitelky stříhají metr!
   A mohu se dít i jiné, v podstatě hodně nepochopitelné věci. Třeba vizážistka ve škole….
 Ne snad, že bychom si podobné benefity užívaly pravidelně, naopak. Letos, konkrétně tento týden, to byla naše velká premiéra. Sponzorský dar od rodičůJ. Patrně se nemohli dívat na uštvané učitelky či měli strach, abychom svými uštvanými výrazy příliš neděsily jejich drobečky, že nám do školy poslali vizážistku….
No, to kapku žertujiJ.  Ve skutečnosti šlo o takovou, trochu bych řekla až „Potěmkinovu vesniciJ.“ Primárním cílem je totiž příprava nového, atraktivního, akčního, moderního (víc přívlastků mě nyní nenapadá) webuJ, na kterém musí být učitelky nafoceny. Web má nalákat nové studenty, tak tam nemohou viset kantorky s vizáží učitelky na konci červnaJ.
 Tudíž jsme se dostaly do laskavé péče vizážistky, která nás na jeden den vyměnila za svoje VIP herecké klienty. Předpokládám, že i pro ni to byla radikální změnaJ.
K tomu profesionální fotograf a pod takovým soustředěným  nátlakem jsme se mohly měnit v krásné, mladistvé, svěží, empatické a úžasné učitelky, které svým exkluzivním lookem budou lákat další a další potencionální zájemce do řad našich studentůJ.
Sama jsem zvědavá. Jak na ten úlovekJ, tak na výsledky souladu práce fotografa, vizážistky a skutečně hezkého slunečného dne. Kdyby nic jiného, tak jsme si to užily. My, že o nás někdo pečoval, děti, že se ten den v podstatě učilo - neučilo a navíc, viděly ženy, které rozhodně za katedrou denně nevídajíJ. Prostě, v červnu se ve škole dějí věci….
Odborník žasne a laik se diví….J


Žádné komentáře:

Okomentovat