neděle 7. září 2014

Kdo bude plakat, až tady nebudeš?

 Vyzývavá otázka skoro svádí k sarkastické odpovědi, že to bych také ráda vědělaJ , leč nejde o žádný sociologický dotazník, nýbrž novou knihu Robina S. Sharma, který už psalo O mnichovi, co prodal své ferrariJ. Zjevně úspěšný sborník pravd zaujal na knižním trhu natolik, že Rybka publishers vydává tuto knihu s emotivním názvem, Kdo bude plakat…?
 Mnicha tedy doma nemám, ač prý třeba Paulo Coelho označil tuto knihu za velmi úchvatnou a působivou. Tato životní moudra ale ke mně doputovala, tak se nyní probírám útlou knížkou, která bádá nad tím, kdo bude plakat, až tady nebudeme a radí nám, jak to zaonačit, aby plakalo co nejvíc lidí. V podtitulu skrývá další lákavou anotaci: jde o sto lekcí od Mnicha, který prodal to své ferrari. A záložka vám vysvětlí, že se tak stane jedině tehdy, když žijete plným a smysluplným životem, využíváte zcela svých možností, svého vnitřního potenciálu, umíte odpouštět a jste velkorysí…..
Zdá se mi, že je to pořád dokola, notoricky známé fráze, které se tváří značně sofistikovaně a radí vám něco, co jste už stokrát slyšeli či četli. Některé působí až kýčovitě, jako Respektujte své instinkty, Neodkládejte život na neurčito, Důležitá je cesta, nejen cíl….

  Prostě nic nového pod sluncem, milionkrát omleté fráze, leč v hezkém a úhledném balení a pěkně sepsané. Krátké, smysluplné článečky, příjemný styl, dobře se to čte. A něco i uvízne, poradí, povzbudí. Mile mě to překvapilo a je to vlastně takové lehké, stále ještě letní počtení, které někdy může i oči pootevřítJ
                                              

3 komentáře:

  1. Od Robina S. Sharmy jsem četla pět knížek, naposledy Mudrc, Surfař a Byznysmenka... a máte pravdu - pořád dokola to samé, ale hezky napsané, poučné..a hlavně "opakování je matka moudrosti" - ale je pravda, že někomu ani to nepomůže. Krásné září.

    OdpovědětVymazat
  2. Také mě napadlo "opakování je matka moudrosti" :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Tak uvidíme:-) jakou sílu má opakování. Ze školních zkušeností mohu říci, že jsem kapku skeptikus, ale člověk asi nemá ztrácet víru:-)

    OdpovědětVymazat