pátek 5. září 2014

Přechod pro chodce

 Na přechodu pro chodce mají chodci absolutní přednost. Pravda, mnozí si to vykládají velmi svérázně, navíc si myslí, že mají absolutní přednost všude, ale to je zase jiná kapitola. Když vás ale drží v šachu červený panáček, měl by i chodec s absolutní předností vyčkat na toho zelenéhoJ. To je prostá logika věci. A navíc i dopravní pravidlo. Leč i tak si mnozí vykládají po svém.  A tak jsem mohla být svědkem přecházení na Letné, respektive na letesnkém náměstí.Je pravda, že tam chytit zelenou je otázka velké trpělivosti. přejít pak na zelenou je zase otázka rychlosti, neb zelený panáček se mihne a zase zmizí, což zejména starším či pomalu chodícím jedincům činí docela problém, protože přejít, aniž byste přešli do mírného klusu, se to prostě nedá. možná i proto někteří ztrácí trpělivost, což zase vede k výrazně většímu napětí za volantem. Asi tak nějak se museli cítit řidiči, když minulou neděli mezi nimi kličkoval naštvaný pán.  A to byl pán elegantní. I sparťanští fanoušci, kteří hromadně opuštěli stadion, spořádaně čekali na zelenou. On ne. S komentářem, že prostě nebude čekat dva dny, než skočí zelená. Prostě šel. Auta brzdila, skřípala, uhýbala, nikdo ho nesrazil.
Tak  si někteří prostě  představují pohyb po přechodu pro chodce.
   Pravda, v pondělí jsem to měla v podobném ražení, tentokrát už za volantem. Přijíždějíc do práce zjišťuji, že patrně nezaparkuji. Všude auta, většinou primánů, kteří snad přijeli s celou širokou rodinou. Tolik aut u školy už jsem dlouho neviděla.  Také se většinou pohybovaly docela svérázněJ.
Horší ale bylo,že mnozí zablokovali příjezdovou křižovatku, a tam se fotili ( před školou, za školou, při vstupu do školy…), někteří se loučili ( opravdu uprostřed silnice), jiní měli potřebu si rychle před školou, nejlépe ještě na vozovce,zakouřit…přeci jen, je to vypětí, první den školy. …
Nu, chodec má absolutní přednost. V tomto případě zjevně nejen na přechodu.

Někdy člověk jen žasne. 

Žádné komentáře:

Okomentovat