sobota 20. září 2014

Zažít město jinak

Podruhé.
Loni jsem se do této akce pustila velmi kriticky. Historie se opakuje a "Zažít město jinak" se vrací. V rámci nějaké psychohygieny se ale snažím být vstřícná a empatická, zkoumat věc z vícero úhlů pohledu a najít na tom ta pozitiva. 
I proto jsem vyslyšela školní nabídku a stala se aktivní účastnicí této akce. Ne sice na mé oblíbené sedmičce, ale v pracovním teritoriu, tedy na osmičce. Sobotní dopoledne bylo věnováno této akci takřka všude, část Prahy 8 si vzala pod patronát naše škola, respektive její základní část. Na sobotní dopoledne bylo zjevně objednané i sluníčko, protože počasí bylo vskutku luxusní. Bylo připraveno několik stanovišť, včetně našeho, antikvariátního, kde jako raritu bylo možno vyzkoušet prastarý psací stroj. Jeden by už ani nevěřil, že jsme na tom kdysi psali ( celou diplomku jsem na něm naklepala). Však se také děti divily, ale rády si vyzkoušely. 
A dospělí zase s chutí zavzpomínali:-). 
Krom našich knih zde byly domácí výrobky pro mlsné jazýčky, hrátky výtvarné i hudební, vskutku šlo o přátelské setkání. Možná 
i proto, že přišli milí lidé, možná proto, že je to akce asi všeobecně vítaná. 
Přesto některé moje výhrady trvají, ať už k naší akci, tak k té letenské, která začala chvíli po mém návratu domů a při které už takové štěstí na počasí nemají. Na Letné docela prší. Ale co mi vadí? Ten hluk. Jako by se podobná akce už dnes neobešla bez hudební aparatury, zesilovačů a co nejhlasitějších hudebních efektů. Jistě si dovedu představit ty lidi, kteří se těší na poklidné sobotní dopoledne a pod okny jim vyřvává muzika a v našem případě navíc ještě duní bubny..... Mimochodem, bubny se usadily hned vedle našeho antikvariátu, takže ještě teď mi z nich duní v hlavě. 
Takže dojmy dvojsečné, nejsem už zdaleka tak kritická jako loni, mnohé se mi líbilo, leč výhrady zůstávají. Jako by na povel museli "zažívat město jinak" všichni, protože té hudbě a řevu se díky moderním zesilovačům fakt uniknout nedá. 
A my na Letné ještě máme zkomplikované parkování, i modré zóny se nyní "zažívají jinak". A zatímco na osmičce jsme spořádaně skončili ve dvě hodiny, na Letné je celá akce včetně oslav vzniku plánována minimálně do deseti hodin večer (což ale nikdo nerespektuje, takže do noci....).
               Vskutku dnes budeme mnohé zažívat jinak:-)


                                                      Zažít se zde dalo mnohé:-)
                                                   
                                                          Přípravu nikdo nepodcenil
             
                                              Zde bubny, ještě nikoli nebezpečné....


                                                Náš improvizovaný antikvariát

       
                                                 Dobrůtky, které skutečně chutnaly:-)


                                                      Čítárna na čerstvém vzduchu:-)

             
                                                     I průvodní slovo bylo

                                                   Šikovné ruce se uplatnily

                                                 A zde již bubny v plné akci:-(
           
                                              Spisovatelský koutek z doby dávno minulé:-)

                                               A již zpátky na Letné, vyblokované ulice

Příprava na zažití města je i někdy poněkud bizarní

                                                          Toto je vskutku město jinak:-(



1 komentář:

  1. Máme doma ještě starší psací stroj.... takový ten černý......:-) určitě jste měli prima den. Tak snad se počasí ještě úplně nezkazí. Pavel

    OdpovědětVymazat