čtvrtek 25. prosince 2014

Boží hod vánoční

  Z hlediska církevního v sobě tento den nese připomenutí Ježíšova narození.  Prý. Protože údajně se narodil úplně jindy, ale to sem dnes nepatří.
Je to také během Vánoc svátek nejvýznamnější, ač děti by určitě hlasitě lobbovaly za čtyřiadvacátého, protože tam jsou ty dárkyJ. A Ježíšek, kterého si podle nějakého průzkumu prý skoro dvacet procent lidí představuje jako ježka. To mě zaujalo v nějaké předvánoční statistice a musím přiznat, že jsem nad tím nevěřícně kroutila hlavou. A pak jsem si udělala vlastní průzkum a ejhle, takřka každé druhé malé dítě (i některý dospělý) mají představu ježka. Nebo v tomto případě asi JežkaJ? Zajímavé a dost těžko představitelné (pro mě), ale každý máme své vize a tak proč nevidět Ježíška jako JežkaJ.
 Navíc dnes už jde úplně o něco jiného, než o ty dárky. Tedy mělo by jít. V reálu sice někde (mnohde) začíná druhé kolo, kdy se najíždí k babičkám, tetičkám a jiným příbuzným, kde se včerejší dárkování opakujeJ, ale skutečnou podstatou tohoto dnešního svátku je rozjímání.  Jedno, zda věřící či ateistické. Měly by prostě konečně  nastat  duchovní hody, však jde o Boží hod. Věřící s návštěvou kostela, méně věřící rozjímají doma, pokud možno v tichu a klidu. No, to je, pravda, trochu utopie, ale za pokus to stojí.  Kdy jindy v klidu relaxovat než na Boží hod vánoční?
Třeba s novou knihou od JežkaJ či Ježíška. Nebo prostě jen tak.  Svátečně, poklidně, pohodově….Prostě duchovní hody....



Mimochodem, jak si představujete Ježíška Vy nebo Vaše dětiJ? Já takhle nějak:-)


2 komentáře:

  1. Ježkovy oči, skutečně se Ježíšek pozvolna proměňuje na ježka? To mi jdou opravdu oči kolem! Jsme sice silně ateistický národ, ale že bychom byli až takhle pi... hloupí? Takhle ten Santa opravdu brzy vyhraje. Co se nepodařilo Dědu Mrázi za čtyřicet let, tak za dvacet pět se daří tomu americkému tlouštíku.
    Jinak, máte hezký živý dáreček. Blahopřání Vám i mamince. A tatínkovi taky. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za blahopřání.
    A Santa nevyhraje, nebojte:-)

    OdpovědětVymazat