pátek 12. prosince 2014

Konfliktní místa paměti

I přes relativně depresivní název šlo o velmi zajímavé a příjemné setkání.  V hezkém prostředí Goethe institutu se v předvánočním čase sešlo poměrně dost historiků, aby si vyslechli certifikovaný seminář o konfliktních místech naší historické paměti. Přestože byl seminář pro kantory  zdarma  (díky tomu mě také na něj ze školy pustiliJ) byl velmi hezky připravený a také se o nás pěkně postarali. Prostředí Goethe institutu je vstřícné a přátelské a historici od podstaty také. Takže jsme se mohli krásně vzdělávat. 
A témata byla víc než zajímavá. Začínalo se klasický objasněním pojmu, co si představit pod termínem konfliktní místa paměti, následovalo vyprávění o zámku Jezeří a Mostu, což z podstaty mrazí, co se stalo s krásným královským městem Most. Před polednem přišly na řad menšiny v padesátých letech, což je rovněž drama samo o sobě. Po přestávce na oběd jsme se vrhli na Sudety a zaniklé i existující pomníky, čekal nás Národní památník na Vítkově, Lety u Písku, Dobronín a Jáchymov, který si z hlediska historické paměti rozhodně také vytrpěl své. Toto město, kdysi druhé největší a nejbohatší v Čechách,  se tak  díky uranu a hlavně násilné výměně obyvatelstva rozpadá, vybydluje a nenachází žádnou vizi budoucnosti... Smutný příběh. 
 Tečku pak představoval revoluční rok 1989, to je také výrazně konfliktní téma:-)
 Rozcházeli jsme se do podvečerní adventní Prahy ve čtyři hodiny odpoledne, plni dojmů, které jsme umocnili na vánočních trzích v centru. Pěkné to bylo, nekonfliktní...( tedy v případě, že si ta konfliktní místa nepřipouštíme k duši, minimálně v adventu ne:-))
A pak, je tak příjemné, když zase jednou nepřednáším, sedím v lavici a poslouchám jiné. Pilně si píšu, neopisuji, nezlobím, užívám si to....

Žádné komentáře:

Okomentovat