čtvrtek 26. března 2015

Tak jak to bylo v Babicích

Události v Babicích jsou nám po včerejšku zase jasnější. Včerejší Hovory nám otevřely nové obzory. Žádný zemanovský Vrah se skrývá v polích, drama úplně jiného charakteru. Přednášející pan Kolouch jak vynikající vypravěč nás vtáhl do děje přímo detektivního, v podstatě dodnes zahaleného určitým tajemstvím a záhadami. Pan páter Jan Bula, který se stal obětí vykonstruovaného procesu v pouhých 32 letech si tedy prožil své. A nebyl samozřejmě sám. Mimochodem, byl to velký fešák, jak dokumentovaly zajímavé snímky, které nám pan Kolouch promítal. Ovšem po zásahu vyšetřovatelů STB to byl úplně jiný člověk. Zničený, zlomený, zdeptaný.  Až hrůza jednoho jímá, co všechno se tehdy dělo a jak snadno na tu dobu zapomínáme. 
Jana Bulu oběsili. Ani přímluvy jeho maminky u Gottwalda nepomohly. A nebyl sám, kdo tento akt komunistické zvůle odnesl smrtí. 
Pan Kolouch o něm píše knihu, která vyjde v příštím roce. Jistě to bude stejně zajímavé čtení jako kniha o Jssefu Hlouchovi, o které jsem tady již psala. Čtení zajímavé, leč smutné, ba až mrazivé.    Pokoušela jsem se přednášku zachytit na nějaké video, bohužel na to je můj foťák příliš nevýkonný a natočený materiál je dost špatný. Takže  jenom pár fotografii. A radost z toho, že se zase sešli lidé 
v poměrně velkém množství, a téma bylo tak strhující, že jsme diskutovali takřka tři hodiny. 
Tyto Hovory se mimořádně vyvedly, ač jejich téma bylo mimořádně tragické. Snad příště najdeme v té historii i něco veselého. 





Žádné komentáře:

Okomentovat