úterý 28. dubna 2015

Blogger

Člověk se stane blogerem z moha různých důvodů. Já jsem se třeba pustila do internetového sebeodhalování z důvodu prezentace svých knih. Poradila mi tehdy už zkušená bloggerka Wlčice, jejíž blog je mi dodnes vzorem. Sdělila mi tehdy několik základních bloggerských pravd. Jednou z nich je, že to na blogu musí žít. To mi, pravda, zpočátku dělalo značné potíže. Něco napsat a vyvěsit to na net. Proč? Pro koho? Bude to někdo číst? Pomůže to mým knihám?
Začala jsem velmi rozpačitě, jednou týdně, možná i méně. Jenže patrně budu člověk se sklonem k závislostem, protože blogování se mi zalíbilo a za chvíli už z něho byl určitý návyk, součást každodennosti. Objevila jsem osobitý svět bloggerů, z nichž každý má svůj vlastní důvod, proč tuto veřejnou formu sebeprezentace, konverzace či čehosi jiného aktivně provozuje.
Takže vím, že mě tady někdo čte, mě osobně to baví. Zda to pomohlo mým knihám, to zdaleka netuším, jen tiše doufám, že ano. Že si našly cestu ke čtenářům, kteří by je v těch horách denně vydávaných knih vůbec nezachytili. 
Pěstuji si i nové čtenářky:-), ale to je zase jiná kapitola. Prostě nějaká forma pomoci tady asi je. A nesmím zapomenout na 
16. květen, kdy se můžeme vzájemně i s mými knihami potkat na Světu knihy...............................
 Coming soon:-). 
To je ovšem na jinou kapitolu. 
   Dnes chci já  trošičku pomoci, nové bloggerce, která touží na svém blogu prezentovat Německo.  Německo, němčinu, germanistiku, prostě vše, co souvisí s jejím oblíbeným jazykem a zemí.  Takže si tady otevírám německé okénko, zakládám nový štítek: Německo, a některé moje fejetonky budou přesměrovány na její blog. A třeba tak najde pár nových studentů němčiny. Nebo jen v někom probudí zájem o Německo, přiblíží jeho reálie, dějiny i zajímavosti. A nebo také nic:-), to je prostě úděl blogů….
Ale to pro bloggery přeci není nic nového pod sluncem:-)

Tak tedy Guten tag:-) 
Zítra poprvé....

Žádné komentáře:

Okomentovat