sobota 18. dubna 2015

Prachy, prachy, prachy

  Dnes to bude o sportovních penězích. Dávno tomu, kdy se bojovalo o čest a slávu. Kvůli tomu by se dnes nikdo na hřiště nevydal.
Samozřejmě, že moji „dumku“ vyprovokoval zejména půl milion pro hokejového boha, ale rodila se už v době pokuty pro filmujícího Sparťana. Mám totiž tu adorovanou Spartu hned u nosu, tak jsem nemohla nezaznamenat zprávu o pokutě pro čutálistu, který nafilmoval penaltu, aby získal zázračné tři body. Hurá. Vyhrál ten, kdo měl. 
Pak ještě tedy, aby se neřeklo, zpětně obdržel pokutu padesát tisíc korun. On navíc ani nezapíral, prostě to ke sportu patří, takové herecké etudy.
Prý, tedy!  J
Já sice nechápu, proč kolem toho byl takový humbuk, body bych jim sebrala a basta. Oni to radši vyřeší pokutou, o které se pak v tisku kdosi vyjádří, že jde o směšně nízkou částku. Nemohla jsem se nepodivit a trochu nesrovnat nesrovnatelné. Kdybych já, po mnoha letech ve školství, kdy šířím vzdělanostJ, (ale ne gólyL), dostala pokutu v takové výši, rozhodně by to rodinný rozpočet dost pocítil, neřku-li by zkolaboval. 
Pro mladého fotbalistu je to údajně jako padesátikoruna, prostě taková prkotina.
   A podobně je to asi v hokeji, nějaký půl milion sem, půl milion tam, toho si možná zbožňovaný zlatý chlapec ani nepovšiml. Veřejnost je samozřejmě v tomto případě nakloněna všechno mu odpustit, je to přeci náš hrdina.
Já se spíš divím tomu, že se někdo vůbec diví nebo nad něčím takovým pozastavuje. Vždyť vrcholový sport u nás je převážně jen o penězích. O takových, o jakých se nám ostatním ani nesní. Možná proto je i převážně financován z veřejných prostředků, protože to tak lid chce, vyžaduje už od dob starého Říma chléb 
a hry. Potřebuje své dobře placené gladiátory, kteří mu dají zapomenout na svoje vlastní trable. Tak proč by neměli být financováni hlavně ze státního rozpočtu?
A proč by nakonec nemělo být legální, že si nějaký movitý tatík zaplatí iluzi, že má doma malého Jágra? Tak to zjevně chodí, proto moc  nechápu, v čem je problém?  Snad jen v tom, že se trochu víc poukázalo, jak to v určitých kruzích patrně funguje, ale to všichni v podstatě ví. Jen se nyní nahlas pokrytecky diví.  
   A když sleduji tu veřejnou diskusi, tak si připadám, jako v Jiříkově vidění. 
Asi to jaro, neboť jim vůbec nerozumím.
Je to taková Farma zvířat. Všichni jsou si rovni, jen někteří rovnější.... A všechno se to srovná prachama. Jen se o tom nesmí moc mluvit, protože sport je přece všeobecně vnímán jako modla, jako vzor všech ctností a odvahy. 
A když do toho trochu zaryjete, dopadnete jako Baroš. Protože to se asi moc nenosí, mít vlastní názor a něco pojmenovat.
 A nějaký půlmilionek? To je vlastně taková almužna, tak co z toho dělat aféru....
Jen když pak chcete peníze na sport pro děti, tak nejsou. Kde by se také vzaly, že ano? To není nijak atraktivní a zajímavé, jako zlatí hoši, vystajlovaní fotbalisté či naprosto čistí cyklisté, kteří bez mrknutí oka sjíždějí obří velehory.

  Tak to prostě je, o peníze jde u nás vždycky až v té první řadě. V těch druhých a dalších mají prostě peška. A běda, když něco o tom řeknou, to je pak mediální smršťJ

Žádné komentáře:

Okomentovat