úterý 9. června 2015

Čemu děti nerozumí

Nedávno se mi dostal do ruky text, psaný někdy před deseti lety, který se zaobíral slovy, kterým dnešní (tehdejší) děti už nerozumí. Se zájmem jsem si ho prostudovala. Některé výrazy bych sama označila za lehce archaické, jiné vedly spíš k pousmání, nad některými jsem se zase takřka hlasitě divila, že snad ani není možné, aby tomu někdo nerozuměl. Ostatně, posuďte sami: balamutit, bezbřehý, cudný, horlivý,chrabrý, chřípí, jho,kazajka, klání, lačný, lomozit, lpět, lynčovat, mimoděk, mozolnatý,osiřelý, osočit, ostýchavý,proradný, prchlivý, pověra,rubáš, rusý,stmelit, střádat, střenka,šev, šídlo, štulec,těkavý, tužit se,úděl, ukoptěný, vesměs, vetchý, záhy, zkoprnět…..¨
   Vybrala jsem samozřejmě jen některá, abych neopisovala celý dlouhý článek. 
A shodou okolností mi do toho přišla rehabilitaceJ. Někdy mě totiž ani po těch letech ve školství nenapadne, že děti fakt některým slovům nerozumí. A tak je používám, nevysvětluji, oni se samozřejmě neptají a tak to jde až do náhodného zkoušení a vlastně mé úplně náhodné otázky: "Co víš o rehabilitaci politických vězňů?"
Dlouhé zamyšlení a pak nesmělá odpověď.
No, tak ta byla…“
Trpělivě čekám.
Kdy a co znamenala?“
Kdy to netuším a znamenala asi nějaké léčení? Měli něco se zádama, z vězení…?“
Pohledem se ujistím, že si ze mě nedělá dobrý den. Ne, nedělá, fakt tomu pojmu nerozumí. Respektive chápe ho po svém. A to jsme v kvartě. Rychlým průzkumem zjistím, že význam tohoto spojení chápou dva studenti. Tak vysvětluji. Někteří evidentně žasnou, to fakt netušili. 
Nedá mi to, a udělám si průzkum napříč všemi ročníky. Že se nechytnu v primě, to jsem po výstupu v kvartě logicky očekávala.
Nechytla jsem se ani u maturantů!
Samozřejmě, že se našli jedinci, ale většinově tomu pojmu nerozuměli. Řadím ho tedy do seznamu a vytvářím svůj vlastní slovníček, kterému současní studenti nerozumí. Časem vyměním za jejich pojmy, kterým zas nerozumíme my. Jen abychom jednou nepotřebovali k mezigeneračnímu dialogu tlumočníkaJ.

Musím končit, letím na rehabilitaci….

3 komentáře:

  1. Dcera na to taky narazila až při učení pár dní před maturitou a teprve zjišťovala, co to vlastně je. Dana

    OdpovědětVymazat
  2. Co to byly Jiskřičky (interpretace textu z knihy Hrdý Budžes)?
    Odpověď: Něco jako skauti, ale dřív, než skatu vzniknul....
    Napříč všemi ročníky-od primy po oktávu

    OdpovědětVymazat
  3. A coz takova restaurace?:-)Dnes jsem zaznamenala tuto odpoved na otazku,kdo to byl Jidas: zradil Jezise, protoze se mu nelibilo, ze kamaradi s prostitutkami! Usmevne, mozna pravdive. Do hlavy Jidase nevidime;-)

    OdpovědětVymazat