sobota 20. června 2015

Když v baru stoupá dým…

....tak to už asi brzy nebude. Cigaretový dým nejenže nebude obtěžovat hosty v restauracích při obědě, v kavárně při kávě a dortíku, v baru při sklence whisky, ba ani v hospodě čtvrté cenové skupiny při půllitru piva. Jistě chvályhodná snaha vlády o zdraví českého národa. Inspirována západním zahraničím, kde už dávno kuřáci přešlapují před bary, které ještě nezkrachovaly, a holdují svému zlozvyku na chodníku. Naši zákonodárci vzdorovali, patrně tabáková lobby bude příliš silná na to, aby se jí odporovalo jedním škrtem pera. Nyní se zdá, že je dovzdorováno. Stát začíná mluvit do tolika oblastí, v tolika směrech zase lidem řídí život, tak proč by nemluvil i do kouření. Navíc, když to zní tak krásně, vždyť kouření přeci škodí zdraví. To tady nehodlám popírat, leč fascinuje mě to pokrytectví . Pokrytectví těch, kteří na jednu stranu vydávají plošné zákazy, na druhou stranu bohatě tyjí z tabákových daní. Nechápu, proč tedy cigarety jednoduše neoznačí za drogy (což jsou), tedy za nelegální drogy, abych byla přesná, a tím je vše jasné. 
 Teď je to tak trochu jako chytrá horákyně, na jednu stranu je to dovoleno, protože peníze státu setsakramentsky hodí, na stranu druhou chtějí zakazovat kouření v soukromých zařízeních. Jako by byl člověk nesvéprávný a neuměl se sám rozhodnout, zda chce jít do kavárny kuřácké či nekuřácké.  
Takže na jednu stranu hon na čarodějnice, respektive na kuřáky, na stranu druhou třeba aktuální snaha o legalizaci marihuany. Neodporuje si to trochu?
 Mám prostě dojem, že si ti naši zákonodárci nevidí do úst a jejich rozhodnutí, to je takové, kam vítr tam plášť. 
Ale bylo by dobré  někdy se rozhodnout doopravdy, ne jako chytrá horákyně, oblečená neoblečená. 
A mimochodem, argument, že je třeba chránit zdraví dětí, aby v barech nebyly pasivními kuřáky, je tedy poněkud absurdní (opravdu jsem to četla). Jsem sice nyní módně children friendly,ale co je moc, to je příliš. Děti patří do cukrárny, v okamžiku, kdy se pohybují v baru, měla by po jejich rodičích vyrazit sociálka. A ne se zakazovat kouření v baru, aby se děcko ochránilo před cigaretovým dýmem....
 Nu, jak vidno, někomu je každý argument dobrýJ

Žádné komentáře:

Okomentovat