středa 12. srpna 2015

Agresivní vosy

Soudě podle rozžhaveného zpravodajství a neustálého naříkání všech kolem to vypadá, že horko v létě je něčím neobvyklým, co většinu národa evidentně silně zaskočí. 
Skutečnost ale není přeci zas tak neobvyklá, je léto a má být teplo!!
 Poměrně často ovšem narážím na radikální nesouhlas se současným počasím. V éteru se pak horko omílá ze všech možných i nemožných stran. Nedávno jsem se dočetla, že díky teplotním rekordům jsou nadmíru agresivní vosy. Vzhledem k mým vlastním zkušenostem s tímto hmyzem bych si troufla tvrdit, že vosy jsou agresivní každé léto. Nicméně, asi bude nějak prokázáno, že trvalejší horko určitou agresi vzbuzuje. Nemyslím ani tolik u vos, jako u lidí. Třeba za volantem na rozkopaných českých silnicích či ulicích rozžhavených měst zcela určitě. Nedávno jsem z pozice chodce několik takových řidičů překvapeně sledovala. Neváhali zastavit a řvát na dalšího rozkaceného majitele vozu tak hlasitě 
a sprostě, že jsem ani netušila, že čeština tolika vulgarismy disponuje. A to nemluvím o agresivní jízdě či třeba napětí v rozpálené koloněJ.
Vyrovnat se s netradičně vysokými teplotami asi opravdu není pro některé jedince snadné. Nejen v dopravě, ale vůbec v běžném životě. Uvědomila jsem si to v jedné neklimatizované prodejně, kde vyčerpaná paní prodavačka sotva pletla nohama a po zarudlém obličeji ji tekly čúrky potu. Já, která si tuto červenolící podobu dobrovolně a pravidelně vytvářím v sauně, kam tedy docházím i nyní, jsem ji musela politovat, protože ochlazovací bazének na ni za pultem vskutku nečekal. Klimatizaci prý pan majitel považuje za zbytečnou investici a zkrátit pracovní dobu jim také nehodlá. I ventilátor, který ji sem tam ofouknul horkým vzduchem, si prý musela koupit sama. Nu, pak chápu, že denně osm hodin v tomto prostředí ve vás může určitou agresivitu vyvolat. To v Rosmannu nebo v Bille zase prodavačky div nenastydnouJ a zákazníci se tam chodí z rozpálené ulice víc ochlazovat než nakupovat. Někteří dokonce netečně postávají v Bille u mrazicích boxů a čekají, až se jim vrátí ztracená energie.  
  Nám teplomilům je tento způsob léta příjemný. Ani nemusíme nikam cestovat, tropy máme doma. Já si to nadmíru užívám. Ovšem ve skutečnosti souhlasím s tím, že trochu deště by asi neuškodilo. Jednak by se zase příjemně zazelenala sežehnutá tráva, a hlavně, zchladily by se agresivní horké hlavy.
 Napadlo mě, jak asi taková vedra snášeli naši předkové, bez klimatizovaných prostor, lehkého oblečení a mrazicích pultů? A proč je najednou po několika horkých letních dnech země naprosto paralyzovaná a vyčerpaná? Nejspíš proto, že se hodně často pohybujeme v děsných klimatických extrémech. Buď pořád prší 
a je zima, nebo je najednou horko k nesnesení, na které náš zákoník práce nemyslí ani náznakem nějaké polední siesty, jako je tomu v běžně tropických jihoevropských zemích. A když už přijde déšť, pak je většinou přívalový, který zničí i ten zbyteček úrody, který statečně vzdoroval všem nástrahám dosud horkého léta.
    Přitom se současné horko dá prožít (bojím se napsat užít)
 i v souladu s vysokými teplotami. Prostě trochu zpomalit, být takový vláčnější, klidnější, pohodovější. Ráno načerpat něco chladu a pak prostě užívat opravdového léta, které jsme vlastně už dlouho neměli. Několik let zpátky přeci jen pořád pršelo, lilo, byla zima, ba i záplavy. Letos je tedy všechno naopak, jako tomu bývalo vždycky. Sucho rozhodně není nic nového pod sluncem.
Možná bychom sluneční svit měli načerpat do zásoby, před temnými podzimními večery a plískanicemi. Ačkoli, pokud je situace tak extrémní, může místo podzimu rovnu dorazit tuhá zima.
A to pak vzroste agresivita. Sice u vos už asi ne, ale u většiny národa patrně ano. Tak se nyní vyhýbejme letně agresivním vosám i jedincům vzteklým z horka a v pomalém a vláčném tempu užívejme si rychle se zkracujících letních dní.

Však ono zaprší…. 

Žádné komentáře:

Okomentovat