čtvrtek 13. srpna 2015

Legální vydírání

aneb téma na sedmičce věčně zelené - tedy modré zóny. Kdysi jsem si  naivně myslela, že to může přinést pozitiva, protože zaparkovat v podvečerních hodinách bylo prostě nemožné. Jenže ono je to dosud. Přestože už deset let nám zóny slouží, v podstatě my sloužíme jim (omlouvám se písni, kterou parafrázuji, to si nezaslouží, leč tak nějak mě to napadlo.) Nejen, že parkovat je pořád stále stejně těžké a člověk musí kroužit kolem jak Gagarin s pevnou vírou, že občas bude mít štěstí a upíchne se ještě ve vzdálenosti, odkud se dá domu dorazit plynulou chůzi relativně včas. Ale, modré zóny jsou plné výtluků, které nikdo nespravoval už léta. Věčně jsou zatarasené nějakými stavebními zábory (MČ tak vybírá dvakrát za jedno místo), blokují to filmaři či prostě někdo se speciálním povolením. Takže ti, co zde bydlí a normálně platí, stejně mají smůlu. A budou ji mít dvojnásobnou nebo i trojnásobnou, protože mladí, kreativní a hlavně flexibilní radní už ví, jak se pohybovat v radniční vodě. Modré zóny se zdraží. Nejlépe třikrát, jak pravil jakýsi, jistě hodně prosociálně orientovaný, konšel. Protože jak jinak získat bezbolestně a rychle peníze než z rezidentů, kterým stejně nic jiného nezbývá?  Zejména v okamžiku kdy radní bude mít minimálně služební vůz nebo milion výjimek či povolení nebo stoprocentně větší plat než dejme tomu nějaká matka samoživitelka, která světe div se, také to auto potřebuje. Jenže pak by nebyly peníze pro radnici, takže hezky sypte za modré zóny. 
Že nefunguje Blanka, kde se prošustrovaly miliardy? No, a ty se přeci musí také nějak vrátit, ne? Tak začneme u parkování. Ostatně, kam chcete jezdit, když zrovna třeba Blanka prostě hned tak otevřená nebude.  
A tak to prosím chodí. Jistě na sedmičce a jsem přesvědčená, že i na jiných Prahách by přispěli svými poznatky ohledně modrých zón. Ostatně, magistrát, který tak šikovně vymyslel Open card i Blanku, nikoho za ty tunely nepotrestal, naopak, si nyní připravuje zóny i v jiných čtvrtích, takže názorů bude…Jenže názory voličů jsou zajímavé jen před volbami a ty zrovna nějak nejsou v dohledu. Asi proto to zdražování a další zóny…

Jo, český volič je nepoučitelný. Vždycky někomu skočí na špek. Na sedmičce bychom mohli vyprávět….

Žádné komentáře:

Okomentovat