úterý 29. září 2015

Za uměním...

Navštívili jsme galerii. Do galerií já chodím ráda, což o to, ale jako starý konzervativec si vybírám historií prověřená místa, kde visí obrazy, které umím dešifrovat. Před který se postavím a rozeznám, co tím chtěl autor říci. Ba dokonce jdu tak daleko, že navštěvuji, třeba ve Veletržním paláci, pouze oddělení obrazů devatenáctého století, které vnímám jako balzám na duši. A protože tam chodím opravdu často, mnohé obrazy rozeznám již zdálky, takže mohu, pokud se naskytne příležitost, oslňovat výkřiky typu: „ To je ale krásný Schikaneder, či hle, jaký pěkný Purkyně či tohoto Ženíška jsem zde ještě neviděla….“ , aniž bych musela ostřit svůj slábnoucí zrak na popisky vedle obrazů. Výkřiky bych samozřejmě provozovala jen v případě, že by o to někdo stál, či kdybych toužila někoho okouzlit či ohromit. Jelikož nic takového nehrozí, tiše se jejich krásou kochám a mám pocit, že jsem pronikla do výtvarného světa. 
Naše poslední návštěva byla ale jiného rázu. Měli jsme se seznamovat s moderním uměním. Přestože jsem hrdou majitelkou mobilního telefonu, čímž pádem mohu existovat v současné supermoderní společnosti bez cejchu nepochopitelné prapodivnosti, jsem v podstatě staromilec. A to se týká logicky i umění, výtvarného zvlášť. Bílá tečka uprostřed bílého obrazu, několik náhodně stékajících proudů křiklavých linek či vylitá plechovka barvy uprostřed potrhaného podkladu mě prostě nikterak neoslní. Nemluvě o tom, že tomu vlastně vůbec ani nerozumím. A to nemluvím o pokroucených tyčích, hromadách odpadků označených za avantgardu či podobných dalších uměleckých počinech. Prostě moderní umění vnímám trochu jako zvrácené, stejně jako ceny za tyto výtvory. Zaplatit za klikatice uprostřed plátna několik miliónů korun nepovažuji za normální, přestože řada snobů mě tímto okamžitě označí za totálního primitiva, který vůbec nejde s dobou. No nejde, protože umění má být potěchou pro oči i pro duši, což tyto výtvory většinou neposkytují.  (tedy mně ne). Jejich cílem je patrně jen upoutat, šokovat, znechutit…. 
A kvůli tomu nemusím chodit do galerie, to si stačí pustit zprávy. Tudíž naše poslední návštěva v galerii byla trochu kontraproduktivní. Nepotěšili jsme duši ani oči. Ale zase jsme se dokonale pohádali, respektive vedli diskusi o moderním umění. A to je také cíl, vyměnit si názory a úhly pohledu. Někomu se to totiž líbí. Nebo si na to jen hraje? Jako, že je znalec? Těžko říci.
Ale ani po takové debatě nemohu pochopit, jak někdo vysolí takové miliony třeba i za Kupkovy obrazy. I když je mi jasné, že kdybychom ho měli na půdě, jsme za vodou. Umění je prostě (někdy) nepochopitelné. Zejména pro nás, staromilce….


Žádné komentáře:

Okomentovat