čtvrtek 12. listopadu 2015

Hierarchie

 V mnoha profesích je hierarchie takřka sprosté slovo, jinde zase bez znalosti hierarchického uctívání ztratíte glanc hned na počátku své profesní dráhy. Specifická je hierarchie ve školství, které se sice tváří rovnostářsky, leč hierarchie zde panuje víc než kde jinde. I veřejnost to tak vnímá, učitel vysokoškolský je akceptován jako společensky vyšší než učitelka v první třídě, ač ta má se svými svěřenci mnohem více odpovědnější práce než přednášející v kroužku ambiciózních vysokoškoláků. To ale nikdo neřeší a hierarchie veřejných hodnot už vůbec ne. Prostě je to tak nastavené. Stejně jako kastovnictví mezi kantory samotnými, to je možná ještě tvrdší než to všeobecné známé- indické. A přejít z jedné kasty do druhé není také úplně jednoduché, i když n rozdíl od starověké Indie, tady to možné je. Nu, a jaké kasty že to máme? Logicky, učitelé jednotlivých stupňů. Ač se většinou tváří jako kolegové, v podstatě se moc rádi nemají. Ti prvostupňoví nesnáší ty z druhého stupně, ti zase přehlížejí svoje kolegy, kteří si celé dopoledne „hrají“ s prvňákama a do devítky se regulérně bojí. Spolu dohromady pak přezírají kolegy z mateřských školek a nadávají na středoškolské kantory, kteří zase přehlížejí celé základní školství. Mnozí ještě pro zvýšení vlastní důstojnosti nutí žactvo k oslovení „pane profesore“, ač by jim z dob jejich studií mělo být dobře známo, že profesor je funkce jmenovaná prezidentem a jde o vrchol našeho vzdělávacího systému. Ostatně, ti, co pracují na vysoké škole, která je nutným předstupněm k získání kýženého titulu, zase s despektem shlížejí k ostatnímu učitelstvu z výšin své božské nedostižitelnosti. A v podstatě je jedno, zda jde o „asáka“ docenta či skutečného profesora. Ostatně, ono i mnohem lépe zní sdělení, že dělám na fakultě respektive na katedře, než že přicházím z družiny či z oddělení předškolákůJ.
 V českém školství prostě panuje hierarchie podle nejstriktnějších měřítek. Pravda, všichni ji do detailů nectí, ale v obecném povědomí to tak prostě ti kantoři mají.
 I když, měli by si všichni uvědomit, že ve škole je stejně nejdůležitější školník, uklízečka, kuchařky a hospodářka, bez hledu na to, zda jste v mateřince nebo na fakultě.

A pak si celou hierarchii můžete strčit za klobouk. 

Žádné komentáře:

Okomentovat