pátek 29. ledna 2016

Poločas

Včerejší den byl ve znamení ukončení prvního školního půlroku. Dnes tedy zákonitě nastaly prázdniny, i když podle mě jde spíš o prodloužený víkend. Prostě se jen v pátek nejde do školy, což ostatně v rámci zimní sezóny dělají děti poměrně často. Dnes je to tedy legální, jako zasloužená odměna za půl roku práce a hlavně za hektický leden. Vysvědčení se rozdalo bez větších emocí, většinou nikdo nedorazil ani nijak slavnostně nastrojen ani se slavnostní náladou. Navíc, u nás děti nedostávají opravdové vysvědčení, ale jen výpis. To aby úřední dokument nedostál úhony, což se dá předpokládat. Dostaly tedy výpis, který nemusí vracet. Opravdu úřední blanket obdrží až na konci roku. Mně tento den baví vždycky hlavně kvůli prvňáčkům. Když vidím tu jejich radost a rozzářené oči, vždycky si říkám, kam to potěšení ze vzdělávacího procesu v průběhu let mizí? To ale nepatří k vysvědčení, které je v klidu doma, všichni dnes relaxují a nabírají síly na další půl rok. Tak přeji všem, nejen prvňáčkům, ať je to prostě těšíJ. A dnes  nějaký mlsek či slavnostní oběd za odměnu.

1 komentář:

  1. Takový výpis jsem poprvé v životě viděl v úterý na zápase kuželek, když se naše mladá spoluhráčka pochlubila svými výsledky. Zaujalo mne, že na onom "vysvědčení" byly i známky ostatních spolužáků.
    Píšete, že se dá předpokládat poničení úředního dokladu. No, doba se změnila, za nás se naopak předpokládalo, že se k oné úřední listině budeme chovat šetrně, s úctou. Jako ekvivalent k onomu dnešnímu výpisu mohlo za nás být zapsání pololetních známek do notýsku či žákandy, taky nic slavnostního. Myslím že ta "úřední" známka na nás měla větší dopad, než by měla nějaká známka v notýsku. Ale všechno se mění, tak proč ne vysvědčení. Stejně je škola s rodiči propojena on-line, takže ti mají větší přehled než naše rodiče.

    OdpovědětVymazat