neděle 3. ledna 2016

Umělecká Paříž

Vánoční dárek. Že by inspirace pro příští rok? Každopádně zajímavé čtení. Mám už doma podobně laděnou Vídeň a každý výlet do rakouské metropole s tímto průvodcem byl úplně jiný a zajímavý. Paříž slibuje totéž. Jde o průvodce po stopách spisovatelů, básníků, malířů, hudebníků a bohémů.  Autorem je Václav Fiala. Anotace na obálce praví, že kniha vyšla už před třinácti lety a protože se jí dostalo velkého zájmu čtenářů, vychází znovu po důkladné revizi. A nejlepší je poslední věta: 
"autor i nakladatel doufají, že se opět stane oblíbeným průvodcem, který čtenáře povede po stopách umělců magickým světem města nad Seinou".  
Napadlo mě, že to může být rovnou i novoroční předsevzetí, že přání pana nakladatele a autora dojde realizace. Zatím je to tedy ve stádiu čtení a i to je zážitek. Příběhy doslova ožívají před očima. Třeba zrovna se „potuluji“ po rue Daguerre, která se jmenuje podle vynálezce černobílé fotografie, vznikaly tu krom jiného první návrhy „mobilů", a bydlel tu též i Émile Zola. V roce 1866 obýval dům číslo 62…:-) Už se těším, až se virtuální zážitky představí v realitu a budu stát před oním domem skutečně. Zatím tedy čtu...
                                                        

4 komentáře:

  1. To jste mě potěšila. Jdu Vám sem napsat novoroční přání oplátkou za to, co jste mi nechala na mém blogu a najdu tady "svoji" rue Daguerre. Když jsem začala systematicky jezdit do Paříže, tam jsem tam nejdřív bydlívala a teď tam taky skoro pokaždé zajdu. Do oblíbené kavárny na rohu ulice nebo do creperie a taky nakoupit jídlo na trhu. Mám sérii fotek z loňského léta z celého okolí, asi bych k nim měla něco napsat a dát je na blog, třeba by Vás to potěšilo :-)
    Uměleckou Paříž mám taky ráda (ne, autor není můj příbuzný).
    Tak přeji hezký nový rok a ať ta Paříž letos vyjde.
    HanaF

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, to je ale milé překvapení a náhoda ve shodě ulice. Asi nějaká spřízněnost duší:-). Fotky na Vašem blogu mě těší vždycky, takže i série z loňského léta by mě potěšila velice. A doufám, že to letos vyjde. Když pojedu, tak s Vaším blogem:-) Děkuji moc a krásné dny přeji

    OdpovědětVymazat
  3. Můžu se zeptat? Jak se jmenuje ta kniha o Vídni? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  4. Jmenuje se Vídeň (podtitul : literární toulky dunajskou metropolí)
    https://www.kosmas.cz/knihy/124318/viden/
    Hezké počtení přeji:-)

    OdpovědětVymazat