sobota 6. února 2016

Masopust

   Letošní masopustní období trvá jen měsíc. Od 7. ledna do 9. února. Ve škole ctíme tradici. Seznamujeme se s českými lidovými zvyky. Navazujeme na úspěšný loňský projekt, který vyvrcholil masopustním rejem. Tuto veselici zopakujeme i letos, přesně na masopustní úterý, 9. 2. 2016, kdy vypukne náš druhý masopustní program, jehož cílem je seznámit se s lidovými slavnostmi a tradicemi, připomenout si zvyky našich předků.  Seznamujeme se i s krajovými odlišnostmi, protože mnohé oblasti v naší zemi mají masopustní tradice mírně odlišné. V Praze jsme sice obecně s lidovými zvyky trochu pozadu, přesto u nás na  masopust nezapomínáme. Naše gymnázium patří k těm, kde se masopustní tradice přetavuje ve skutečný rej masek, děti si vše vyzkouší a zažijí na vlastní kůži.

V úterý 9. února dopoledne proto zde na vlastní oči můžete vidět opravdový masopustní průvod, s muzikou, koblihami, kobylou,medvědem…, prostě přesně podle tradice. A vlastně i podle Komenského: škola hrou.
A dneska , v sobotu, masopustní radovánky na Letné, karneval u Zemědělského muzea. Masky dovádějí na chodníku i na ulici, zdá se tedy, že jde vskutku o velkou masopustní bezstarostnost.
 A další masopustní dovádění je s Haničkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat