pondělí 9. května 2016

Bedřich Smetana

  a jeho The Greatest Hits. Divadlo ABC. 
   Smutnou divadelní pravdou dneška je, že současné většinové publikum musí mít všechno tak říkajíc předžvýkané, aby to vůbec strávilo, potažmo pochopilo. Nemám to moc ráda a pokud to jde, tak se podobným akcím vyhýbám. Vnímám to jako velký krok zpátky.
Ale mám ráda Smetanu a tak jsem to tentokrát zkusila. Pravda, s dětmi, v rámci klubu mladého diváka, což často divadelní zážitek trochu devalvuje, protože jste prostě v práci:-). Ale to se nestalo, děti byly skvělé, časy se holt mění. 
  Smetana v ABC byl - no za mě kapku rozpačitý, byť jinou, než skvělou recenzi jsem nečetla. Ivan Hlas měl samozřejmě nejen vynikající nápad, ale i to celé skvěle připravil. Ale je to ten klasický předžvýkaný opus, jehož hlavním didaktickým cílem je,zapamatovat si,že byl nějaký Smetana. A ti, co to už vědí,tak aby si odnesli poznatek, že napsal osm oper a devátou nedokončil. Pamatujete? Brprdalidvěhutačert? 
Místy příliš afektované, na mě celé moc dlouhé a v některých okamžicích prostě okopčený Cimrman. Ale přesto, že ten můj text asi vyznívá příliš kriticky, kritizovat jsem ani moc nechtěla. Celkově to představení totiž nijak neuráží a lze říci, že se člověk pobaví i uvolní. Zazní tu krásná Smetanova hudba a prostoduché texty libret devatenáctého století. To je třeba docela zajímavý kontrast. Herci jsou výborní, takže jako celek je vlastně to představení hezké. A tak to má být, co je cíl divadelních představení. Hezké divadlo
Navíc, má-li působit jako didaktická pomůcka, pak je takřka dokonalé. Příjemný relax, zábava, krásná Smetanova hudba v mnoha variacích. A jako bonus se Smetana dostane do širšího mládežnického povědomí, to se prostě divadlu ABC povedlo. A Ivan Hlas, ten je dokonalý:-)
                           

Žádné komentáře:

Okomentovat