pátek 6. května 2016

Účastníci zájezdu

S popisem situace na zahraničním zájezdu již na české mediální scéně uspěl Michal Viewegh. Uspěl dokonce natolik, že itinerář jeho autobusového výletu byl zfilmován a některé hlášky, jako třeba:Karel a Karel či ten s těmi podšálky vstoupily do lidové slovesnosti. Přestože tehdejší účastníci zájezdu putovali za dovolenou v devadesátých létech, pokud jste někdy někdo podobný typ výletu absolvoval, víte, že se tak moc nezměnilo. Pravda, autobus je dnes většinou modernější. Až tak moderní, že jen o fous vyšší člověk se sem nedokáže srovnat a zájezd s nočním přejezdem je pro něj rázem srovnatelný s torturou. Řídí většinou nějaká dvojice ala Karel a Karel, která se od té filmové liší jen tím, že o umělé podšálky už dnes tolik nejde. Plast na kávu je zde samozřejmě stále, jen se prostě ty kelímky rovnou automaticky vyhazují a nějaké podšálky se už dávno nevedou.
 Pro dobrodruhy, kteří se rozhodnou tímto způsobem strávit část své dovolené, je to pořád jako taková rovnice o mnoha neznámých, které jsou postupně dosazovány, až z toho vyjde buď skvělý cestovatelský zážitek, nebo dokonale zpackaný výlet. Skupina náhodně seskupených dospělých je totiž mnohem horší množina než třeba školní třída. Tu nějak ovládnete, ale zkusili jste někdy ovládnout dospělé, kteří neposlouchají, co jim říkáte, na srazy chodí o dvacet minut později (někdy i déle), nelíbí se jim program, svačí, kdy je napadne (většinou silně aromatická jídla, šustí, chrápou, kašlou, prskají, baví se, pouštějí si muziku….prostě naprosto stejně, jako rozpustilá školní třída s tím rozdílem, že zde už není šance věřit, že někdy dostanou rozum a naučí se slušnému chování či nějaké toleranci. Zásadní rozdíl od dětí školou povinných je hlasité chrápání, neustálé kašlání, zuby na noc do krabičky a léky v igeliťáku.
Hledat úspěšné řešení takové rovnice je tedy dost velký adrenalin. Pravda, je možné, že všechny neznámé do sebe dokonale zapadnou a nic z výše uvedeného se nestane, ale je to hodně malé procento pravděpodobnosti.
Většinou taková rovnice skončí nevyřešena. Matematik si logicky zoufá.
Ale jako zdroj inspirace pro krátký fejetonek z cest je to k nezaplacení. A nemusí to být ani Michal Viewegh.J

Žádné komentáře:

Okomentovat