pondělí 17. října 2016

Dopravní zpravodajství

Poslech dopravního zpravodajství je v poslední době jako přes kopírák. A je jedno, jaký zdroj využíváte. Všude hlásí komplikace, kolony, zácpy, zdržení až v hodinových dávkách. Všude se prý pracuje, opravuje, rekonstruuje. Nu, opravy jsou jistě nutné, leč často (pořád) mám pocit, že si z nás Ředitelství dálnic dělá tak trochu blázny. Jednak se pořád opravuje již opravené, zjevně se tedy nedbá při výběrových řízeních na kvalitu a opravuje se nějaký úsek pořád dokola!?
 Jednak to všechno strašně trvá. Na nějaký termín dokončení se prostě nehledí.
A pak, a to mi přijde nejvíc podivné, kdo to plánuje? Nějaká koordinace prací je takovému plánovači zjevně naprosto cizí. Prostě se uzavře všechno najednou a lide obecný, poraď si, jak můžeš. A nejen, že se uzavře, velmi často jsou avizované konce oprav donekonečna prodlužovány
(jako v Praze třeba zavřená estakáda, která měla být za měsíc hotová. Zavřeli ji v srpnu a zjevně do Vánoc neotevřou. Trochu divný měsíc.) Ale není to jen Praha, abych nebyla pragocentrická. Třeba Benešov trpí svými „smysluplnými uzavírkami“ také již pěkně dlouho a konec je v nedohledu.
A podle dopravního zpravodajství je tomu v celé republice nemlich stejně. Prostě si z nás dělají blázny. Otázka je, zda se tomu dá nějak čelit. Když jsem se ptala, zad opravdu musím mít dálniční známku, když dálnici vlastně takřka nemohu využívat nebo se tam plazím rychlostí třicet kilometrů v hodině (to je ten lepí případ), bylo mi výhrůžně oznámeno, že by mě čekaly tvrdé sankce za porušení zákona.

A co tedy čeká ty lidi, kteří neumí plánovat, dodržovat termíny a odvést svoji práci tak, aby se za rok nemusela opravovat? Lze se vůbec této aroganci moci nějak bránit? 

Žádné komentáře:

Okomentovat