středa 14. června 2017

Ismy....

ismy jsou populární zkratkou, většinou naprosto jasně vymezují, oč jde. Ať se jedná o politiku, kde máme socialismus, komunismus či kapitalismus nebo o umění, ze kterého dobře známe impresionismus, kubismus či desítky dalších ismů. Ismy nacházíme ovšem i psychologii, kde existují označení různých úchylek či metod šikany. Zde se nabízí třeba sexismus, poměrně frekventovaný jev naší současnosti. A s ním jde ruku v ruce další ryze efekt a tím je ageismus, tedy šikana z hlediska věku. Každý z nás se jistě setkal s nějakou formou odmítnutí podmíněnou tímto jevem. Ať už jste příliš mladí či v dnešní době mnohem větší handicap, a totiž že jste příliš staří.
K hlubšímu zamyšlení mě přivedl nedávný rozhovor v rozhlase, který jsem vyslechla díky pražské dopravě. Uvízla jsem totiž v nehybné koloně a rozhlas byl příjemně naladěn. Tím příjemně myslím, že jsem natrefila na stanici bez kvílivého pištění akčních moderátorů a mohla se zaposlouchat do normální, ba i kultivované debaty vzdělaných lidí. Na stanici ČR 2 se to tak někdy podaří, byť pravidlem už to bohužel není.

Tentokrát hovořila gerontoložka na téma vztahy ve společnosti, přičemž na obě výše uvedené úchylky narazila v souvislosti s novým francouzským prezidentem. Zmiňovala nechutné útoky vůči jeho paní a zamýšlela se nad tím, proč podobné společenské vzrušení nenastává v situaci, kdy je v páru výrazně starší muž? Nad tím se nikdo dneska ani nepozastaví. Francouzský manželský pár proto vyvolává neklid svou jinakostí.  A kdyby jen neklid, jde takřka o mediální štvanici podbarvenou sexistickými a ageistickými poznámkami, mnohdy vskutku nechutnými. Soudě podle diskusí na internetu jsou tím všichni dost zaskočeni a mají potřebu zdůrazňovat stáří oné paní, které ji v jejich očích společensky deklasuje. Nu, jde o příklad vskutku extrémní, nicméně není to nic nového pod sluncem. Šikana z hlediska věku se stává čím dál běžnější, skoro by si jeden myslel, že generace dnešních třicátníků snad nikdy nezestárne. Nu, uvidíme, co život přinese, třeba se časem objeví další zajímavé ismy….

Žádné komentáře:

Okomentovat