středa 7. června 2017

SUV

Nedávno proběhla éterem taková skoro nenápadná zpráva, že Magistrát natočil za drahé peníze video, ve kterém doporučuje (tedy spíš zakazuje) pražským řidičům kupovat si velké vozy SUV.  Nehodí se do města, zabírají hodně parkovací plochy (a ta je v Praze vzácná), jsou nebezpeční. Nu, na jednu stranu je to rozumná premisa, navíc vyšla z Magistrátu, odkud většinou přicházejí samé nesmysly. Na druhou stranu je to nesmysl sám o sobě, protože snad se nevrací doba, kdy úřady budou lidem diktovat, co si smí koupit a co zase ne. Tudíž se i docela smysluplný nápad stane nepřijatelným, protože bere lidem svobodu rozhodování A to nemluvím o těch penězích, které padly na agitační video a jistě by se pro ně našlo smysluplnější využit). Jenže o míře našich rozhodovacích schopností se stále více rozhoduje o nás bez nás. Šrouby se dost intenzivně přitahují a to by mělo být varující.
Jen nevím, koho to varuje. Zatím funguje metoda chléb a hry, případně na hrubý pytel hrubá záplata, že ale ztrácíme možnosti svobodné volby, rozhodování se, o cenzuře ani nemluvě, nás zatím nechává v nebezpečném klidu. Chce se mi doufat, že jde o klid před bouří, ale nic tomu nenasvědčuje. SUV mi tak posloužilo jen jako takový oslí můstek k zamyšlení nad tím, nakolik o svém konaní rozhodujeme sami a nakolik už to zase přebírají úřady, potažmo stát. A není to přemítání vskutku veselé.

P. S. Nedávno jsem se ocitla čekající před jednou luxusnější školou. V úzké jednosměrce tu stavělo jedno SUV za druhým. V každém jedna blondýna coby rodinný taxikář a jedno či dvě dítě, vyskakující do vozovky a mířící za vzděláním. Že by to bylo auto do města a jeho staroměstských uliček se vskutku říci nedá, je to spíš takový zbohatlický atribut. Jenže přijít by na to měl každý sám, nikoliv že to dostane befelem od úřadu. Ostatně, může to dopadnout jako s cigaretami. Ty se také smějí prodávat (stát to podporuje), ale nesmí se konzumovat (stát to zakazuje). Ale to už je zase jiná úvaha

Žádné komentáře:

Okomentovat