pátek 28. července 2017

Na volné noze

Jsa člověk odjakživa svázán pravidelným rytmem střídání práce a odpočinku, nikterak mě nenapadlo, jak to mají tzv. volné nohy.  Třeba s volnými dny. Zatímco my většinou uvolněně vydechneme, případně odjedeme na dovolenou, protože to tak je, oni někdy musí také, byť žádným režimem svázáni nejsou. Najednou totiž nikdo není v dosahu, nic nefunguje, obchody a kavárny většinou také, všichni jsou prostě na dovolené, dle nastaveného oficiálního pravidelného rytmu. A na něj tedy musí, chtě nechtě, tak trochu naskočit i ti svobodomyslnější z nás.
Bavili jsme se o tom na začátku července, kdy se Praha vylidní díky dvěma svátkům uprostřed týdne. Na ně se „logicky“ nabalí další dva okrajové dny a tak je týden volna jako vyšitý. Ti, co v tomto rytmu netepou, se musí přizpůsobit. Moje spřízněná „ volná noha“ mi vyprávěl, že jsou dva nejvíce paralyzující týdny v roce, ten vánoční a první týden v červenciJ. Lze pracovat, to ano, v klidu domova. Co nelze mít, jsou pracovní schůzky. Jednak proto, že dotyční jsou většinou někde v jiné destinaci, než je ta pracovní. A jednak proto, že nefungují místa, kde by se podobná schůzka mohla uskutečnit.
V podstatě jsem to zažila na vlastní kůži, protože, oslněna prázdninovým volnem, jsem měla na oba červencové dny domluvené schůzky. První setkání nám rezolutně ukončila sama majitelka kavárny, když nás v podstatě vyhodila. Suše konstatovala, že už nám nic nedá, ať jdeme, že ona si chce také užít letní večer na zahradě. Podnikání po česku. Nu, nečekala bych, že na Letné narazím na takovou kavárnu, ale je tomu tak.
Druhá schůzka druhý den proběhla úspěšně, ale museli jsme dlouho hledat, než jsme usedli k podpisu smlouvy. Původně dohodnutá kavárna totiž zavřela už v šest, je prý svátek, tak se neúřaduje. Skončili jsme Na rozhraní, kde se o nás starali přímo ukázkově. Svátek nesvátek.
Takže už vím, že být na volné noze má také svá úskalí, dnes jsem se samozřejmě zaměřila jen na ta úsměvná, když je tak krásné létoJ. Ale potvrzuje to starou známou pravdu, že nic není tak, jak to na první pohled vypadá. J


Žádné komentáře:

Okomentovat