středa 30. srpna 2017

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost v naší zemi utěšeně klesá. Minimálně jako sezonní záležitost.  Alespoň podle některých zpravodajství, které informují v rámci okurkové sezóny i o statistikách. V rámci jedné takové letní statistiky mě zaujalo číslo, které oznamovalo, že mezi nezaměstnanými je něco málo přes dva tisíce učitelů. Ti údajně začátkem července zamířili na úřad práce, aby se v září znovu vrátili do škol. Takže jen hýbají statistickými čísly a o skutečné nezaměstnanosti to zas tolik nevypovídá.
Ale vypovídá to rozhodně o něčem jiném. Domnívala jsem se, patrně tedy mylně, že tento postup už byl dávno označen za nezákonný a definitivně tudíž zakázaný. Ale jak praví statistiky a veřejnoprávní zpravodajství, není tomu tak. Zjevně tedy ona praxe, kdy kantora ke konci roku vyrazí, on se stane nezaměstnaným, jde se nahlásit na úřad práce, který ho zaeviduje, aby ho v září z evidence zase vyňal, neb učitel je přijat zpět na své původní místo, funguje vesele dál.
Vždycky mi to přišlo jako zvěrstvo. Když chtěl ředitel ušetřit peníze za dovolenou, postupoval patrně tímto způsobem. Pokud tomu tak je i dnes, asi by si oni ředitelé zasloužili nějakou inspekční kontrolu? Pokud tedy platí ona moje premisa, že jde o nezákonnou aktivitu. Protože pokud platí, pak onen statistický údaj musí znamenat, že se někde zákon stále nedodržuje. Pokud neplatí, pak je to stejně pořád zvěrstvo, ale asi legální.
Každopádně je hodně podivné, že někdo dovolí tento způsob praktikovat. I když na druhé straně, tam, kde není obrany, tam si asi můžou s lidmi dělat, co chtějí. Zákon nezákon. Nu, ještě že ta statistika má tak přesné údaje.


Žádné komentáře:

Okomentovat