středa 7. března 2018

Prezident

V rámci oslav, či připravovaných oslav, první republiky, nelze asi nepřipomenout výročí narození našeho prvního prezidenta. Či posledního císaře? / to by mě historici asi hnali, za taková rouhačská slova.../
Tomáš Masaryk se narodil sedmého března 1850. A jelikož je dnes i Tomáše, měl to takové:dva v jednom. Dějiny mu přiřkly přezdívku prezident osvoboditel. Asi by to mělo být velkými písmeny, ale tak to necítím a tudíž zůstanu u těch malých. Je totiž otázka, zda opravdu osvoboditel byl. Od čeho či od koho nás osvobodil. A osvobodil nás doopravdy? 
Navíc, jeho vrstevníci před válkou by si něco podobného nepomysleli ani v nejdivočejším snu. Masaryk rozhodně nepatřil k nejpopulánjěím osobnostem tehdejšího veřejného života. 
Dnes tatíčka Masaryka pro změnu až nekriticky glorifikujeme. Sama nemám úplně jasno, jak se k jeho roli a osobnosti postavit.
 A tak to jen prostě připomenu jako výročí související se vznikem republiky. 

1 komentář:

  1. Moje babička se narodila 1896 a Masaryka milovala. Vyprávěla mi o něm, když jsem byla dítě. A jak sama říká, přišel zlom v době 1930 -1934, kdy nastaly "hladové bouře", a Masaryk odsouhlasil hejtmanům střelbu do demonstrantů. Babi řekla, že to pro ni byl šok, a že to neměl dělat. Babi i děda nebyli Češi, ale po vzniku Československa se rozhodli tu žít a tuto republiku si považovali tak, že se dokonce se přestali hlásit oba ke svým národnostem. Iwka

    OdpovědětVymazat