sobota 14. dubna 2018

Dumka fotbalová

Většinou fotbal moc nemusím, a pokud to jde, tak se o něj nezajímám.  A nikterak se netajím svojí averzí vůči vrcholovému fotbalu. Ono se sparťanským stadionem za zády asi ani jinou emoci nelze hledat. V okamžiku fotbalu (se Slavií zvlášť) se Letná mění ve válečnou zónu. Na nic nejsou peníze, ale na policejní kordón pro fanoušky či na helikoptéru samozřejmě ano. O parkování nemluvě.
Takže v těchto okamžicích fotbal vnímám a vždy velmi, velmi negativně. Jinak ho vytěsňuji. 
Ovšem nedávno opět pronikl k mému vědomí a ani se nejednalo o Spartu. Jakýsi trenér, nově nastoupivší do nového klubu, tedy neznaje prý všechny nové hráče jménem, označil fotbalistu černé pleti za černocha. A vzbudil tím takovou vlnu nevole, odsouzení, ostrakizace, agrese a kdo ví čeho, že to proniklo až k mému nefotbalovému vědomí.
 Protože to se prostě neříká!? Prý...
 Sice nevím, jak jinak by to měl říci, ale toto bohatě stačilo, aby pán byl označen za rasistu a veřejně lynčován.
 Nu, zjevně tady opravdu hodláme zajít kvůli prapodivné korektnosti. 
Když někoho označím za bělocha, je to ok. Když použiji slovo černoch, vadí to?! 
Dosud jsem se domnívala, že hanlivé je pouze slovo negr, které ale nikdo nepoužil. A on vadí už i černoch. Však se také všichni černoši z naší fotbalové ligy rázně ozvali. Někteří tak rázně, že používali záplavu vulgarismů, protože přeci musí nějak vykompenzovat ono hanlivé černoch. Omlouval se ovšem pouze dotčený trenér a jeho klub, kteří se káli a vysvětlovali, že nejsou rasisté. 
Nu, prapodivná měřítka u nás akceptujeme.
Pro uchování duševního zdraví je proto asi lepší zůstat u faktu, kdy o fotbalu nic moc nevím. 
I když, toto zjevně nebude problém pouze fotbalový. Jen se o něm moc srozumitelně nemluví, neb by to nebylo korektní!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat